SLOVENCI POVUKLI POTEZ PREMA RUSIJI: Saopšteno ŠTA SU URADILI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

proterivanje

SLOVENCI POVUKLI POTEZ PREMA RUSIJI: Saopšteno ŠTA SU URADILI!

Kako je istaklo slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova, nije reč o proterivanju diplomata po 9. članu Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kojim se strani diplomatski predstavnici mogu proglasiti nepoželjnim osobama

Objavljeno:

Slovenija je danas saopštila da je donela odluku o smanjenju broja ruskih diplomata u toj zemlji, kao potez „usklađen“ sa drugim zemljama Evropske unije.

Broj ruskog diplomatskog i tehničkog osoblja biće smanjen sa sadašnjih 41 na samo osam, kako bi se sveo na onaj koji Slovenija ima u svojoj ambasadi u Rusiji.

Rusko diplomatsko predstavništvo je trenutno najbrojnija strana misija u Ljubljani, značajno veće od misija država kao što su SAD i Kina, a bez diplomatskog statusa odlukom koja je saopštena ruskom ambasadoru Timuru Ejvazovu ostće 33 osobe, rečeno je u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova agenciji STA.

Pre toga, slovenački premijer Janez Janša najavio je na Tviteru da će osoblje ruske ambasade u Ljubljani biti „drastično smanjeno“.

Kako je istaklo slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova, nije reč o proterivanju diplomata po 9. članu Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kojim se strani diplomatski predstavnici mogu proglasiti nepoželjnim osobama (persona non grata) nego se Slovenija poziva na član 11. iste konvencije koji državi domaćinu daje mogućnost da broj osoblja stranog predstavništva prilagodi u granice „razumnog i uobičajenog“, s obzirom na okolnosti i potrebe.

1 / 3 Foto: Profimedia

Kako je još rečeno, Slovenija je danas ruskom ambasadoru izrazila „najoštriji protest i šokiranost u vezi sa ubistvima civila koje je počinila ruska vojska na podrucju Ukrajine pod okupacijom ruskih snaga“.

Bonus video:

04:12

BRZE VESTI 05.04.2022. 17:55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.