"MOJI ROĐACI UBIJAJU JEDNI DRUGE ZBOG LUDOSTI": Sukob u Ukrajini doveo do RAZDORA u porodicama i izazvao STRAH!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

TUGA

"MOJI ROĐACI UBIJAJU JEDNI DRUGE ZBOG LUDOSTI": Sukob u Ukrajini doveo do RAZDORA u porodicama i izazvao STRAH!

Mnogi Ukrajinci i Rusi imaju veze sa obe strane granice, a koje su sada na suprotnim stranama

Objavljeno:

Kao dete u ruskom gradu Volgogradu, Nina Rjahovskaja odrasla je sa mlađom sestrom, klizale su se u čarapama na drvenom podu njihove bake, praveći se da su umetnički klizači i poveravale jedna drugoj tajne i simpatije.

Nina sada ima 40 godina i živi u Kijevu sa svojim suprugom Ukrajincem. Nedavno je pozvala sestru u Volgogradu i rekla joj da Rusi napadaju Ukrajinu. Sestra joj nije verovala i rekla joj da Rusija tamo samo izvodi operaciju protiv nacista.

- Osećala sam se kao da smo zauvek udaljeni. Ne mogu ovo da im oprostim, ne mogu da oprostim što su deo ovoga - rekla je Nina u video pozivu za The New York Times iz kuće u blizini Kijeva, gde je pobegla sa suprugom i sinom (7).

Mnogi Ukrajinci i Rusi imaju veze sa obe strane granice, a koje su sada na suprotnim stranama.

Sukob je otišao izvan linija fronta i ušao u porodice mnogih Ukrajinaca i Rusa, kao i u njihovim dijasporama širom sveta. Sukob je doveo do razdora u porodicama i izazvao strah među rođacima da će povrediti jedni druge.

- Imam rođake na obe strane. Bojim se da će se međusobno ubijati - rekao je Dan Hubard (64), profesor na univerzitetu u Virdžiniji.

Hubarda su u SAD odgajale majka, koja je bila Ruskinja i prabaka, koja je bila Ukrajinka. Prisetio se kako su njih dve delile pitu dok su igrale karte i šalile se na račun akcenta.

1 / 7 Foto: Profimedia

Neki članovi njegove porodice danas žive u blizini Moskve a drugi su izvan Harkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini, koji je danima pod velikim napadom. I ruski i ukrajinski rođaci su dovoljno odrasli za vojsku. Hubard je rekao da pokušava da ne čita vesti jer mu izazivaju veliku bol.

- Moji rođaci ubijaju jedni druge zbog ludosti - rekao je on.

Zoja (25) iz Sankt Peterburga je ćerka ruske majke i ukrajinskog oca. Odrasla je u blizini Moskve, ali joj baka sa očeve strane govori na ukrajinskom, čita joj ukrajinske priče i peva ukrajinske pesme.

- Ovaj konflikt je kao kada se mama i tata posvađaju. Ne možeš da izabereš jedno od njih jer ih voliš oboje - rekla je Zoja.

U anketi iz 2011. godine, 49 posto Ukrajinaca reklo je da imaju rođake u Ukrajini, a 2015. je 2,6 miliona ukrajinskih državljana živelo u Rusiji.

Sa ruskom majkom i ukrajinskim ocem, Alona Čerkaski je odrasla u Moskvi ali je leta provodila u Odesi u Ukrajini, gde su živeli njeni baka i deka. Kao odrasla osoba, ponosila se svojim duplim nasleđem. Ali sa ovim sukobima, to je za nju postalo izvor bola.

- To je kao lični napad - rekla je Alona (45), koja živi u Londonu.

Olena, koja ima rusku majku i ukrajinskog oca, rekla je da se njeni roditelji nalaze u skloništu u istočnoj ukrajinskoj regiji Sumi, u blizini ruske granice.

Olena kaže da je odrasla u Ukrajini i Rusiji, govori i jednim i drugim jezikom, čita knijige i sluša muziku na oba jezika.

1 / 8 Foto: Profimedia

Sada živi u Francuskoj i svojoj deci čita ukrajinske i ruske bajke, i peva im uspavanke iz obe zemlje. Ali od početka sukoba, deca je uporno pitaju koja zemlja je njihova.

- Kako da kažem da sam više Ukrajinka ili Ruskinja? To mi nije trebalo - rekla je Olena.

Situaciju u Ukrajini iz časa u čas možete pratiti na našem blogu putem ovog LINKA.

Bonus video:

00:51

Zorića čude potezi ruskih snaga OVDE BI MOGLA DA BUDE NOVA GRANICA?!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.