SITUACIJA U UKRAJINI NIKAKO NIJE DOBRA: Gradonačelnik Hersona apelovao na građane da ne kradu hranu (UŽIVO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

OSMI DAN

SITUACIJA U UKRAJINI NIKAKO NIJE DOBRA: Gradonačelnik Hersona apelovao na građane da ne kradu hranu (UŽIVO)

Svetski lideri poput Bajdena, Makrona, Džonsona i Blinkena nastavili su da apeluju na prekid vatre u Ukrajini, dok je Zelenski odlučio da u razgovoru sa novinarima odgovori i na neka lična pitanja

Objavljeno: 00:18h

Činjenice:

Danas se očekuje nastavak pregovora između Rusije i Ukrajine

Više od 600.000 ljudi napustilo je Ukrajinu

Eksplozija blizu železničke stanice u Kijevu

Srušio se helikopter koji je poslat u potragu za nestalim avionom Mig 21 u Rumuniji

Gađan TV toranj u Harkovu

Bajden u svom obraćanju naciji poručio da Putin ne zna šta mu se sprema

Lavrov rekao da bi Treći svetski rat bio nuklearni

Rusi tvrde da su zauzeli Herson

Potvrđeno da su gađani ciljevi u Kijevu

Jučerašnji dan svakako je obeležila Generalna skupština Ujedinjenih nacija na kojoj je izglasana Rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom, a među 141 zemljom koja su glasala za, našla se i Srbija.

1 / 4 Foto: Profimedia

Svetski lideri poput Bajdena, Makrona, Džonsona i Blinkena nastavili su da apeluju na prekid vatre u Ukrajini, dok je Zelenski odlučio da u razgovoru sa novinarima odgovori i na neka lična pitanja. On je takođe pozdravio izglasavanje Rezolucije, a onda se i zahvalio svim zemljama koje su glasale za, rekavši da su izabrale pravu stranu istorije.

Sedmi dan sukoba obeležila su i bombardovanja u Harkovu i Kijevu, a ruska i ukrajinska strana su se u više navrata prepirale ko ima vlast u Hersonu.

Ceo svet sa nestrpljenjem očekuje da li će se danas konačno nastaviti pregovori između Rusije i Ukrajine, a jedna od tema sastanka biće i prekid vatre.

1 / 12 Foto: Printscreen/Youtube/NBC News

Iz časa u čas:

23:15 Gradonačelnik Hersona apelovao na građane da ne kradu hranu

Gradonačelnik u Hersona pozvao je građane da prestanu sa krađom zaliha hrane.

- Gradu su potrebni prehrambeni i industrijski proizvodi. Pogotovo za one najugroženije. Apelujem na sve vlasnike supermarketa, velikih radnji, skladišta, prodavnicama sa hranom i sve kojima je ova poruka korisna. Grad je spreman da prihvati kontrolu distribucije vaših preostalih proizvoda - rekao je on.

On je zatim dodao da će osigurati dapomoć stigne do onh kojima je najpotrebnija, a to su bolnice, sirotišta, penzioneri, porodice sa mnogo dece, socijalni slučajevi...

22:51 EU odobrava privremeni boravak ukrajinskim izbeglicama

EU je pristala da odobri privremeni boravak Ukrajincima koji beže od rata, do tri godine. Ministri EU dali su zeleno svetlo za planove o kojima se danas govorilo na sastanku u Briselu. Evropski blok je pokrenuo mehanizam koji nikada ranije nije korišćen, da se porodicama izbeglim iz Ukrajine omogući pravo na rad, obrazovanje i socijalnu pomoć, piše BBC.

Raniji izveštaji iz Mađarske sugerisali su da tamošnja vlada nije podržala planove. Međutim, Komisija je današnju odluku opisala kao "jednoglasnu", nakon nekih modifikacija. Ostali detalji o ovoj odluci biće poznati sutra, navodi se.

22:32 - IAEA: Hitno obustaviti borbe u blizini nuklearne elektrane

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi pozvao je danas ruske i ukrajinske vojnike da obustave sukobe u okolini ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju, nakon što je Kijev saopštio da se borbe vode u obližnjem gradu Energodaru.

- Generalni direktor Grosi je apelovao na hitno obustavljanje upotrebe sile u Energodaru i pozvao vojne snage koje tamo deluju da se uzdrže od nasilja u blizini nuklearne elektrane - navodi se u saopštenju Međunarodne agencije za atomsku energiju, prenosi Rojters.

Ruske trupe otvorile su vatru u ukrajinskom gradu Energodaru, pored najveće nuklearne elektrane u Evropi, nakon što su ušle tenkovima, saopštio je danas savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Heraščenko u objavama na internetu.

21:32 - Velika Britanija i SAD su uvele novi paket sankcija koji će uključivati ruske oligarhe, među kojima se posebno izdvajaju Ališer Ušmanov i Igor Šuvalov, saopšteno je.

20:46 Podoljak otkrio kada se očekuje nastavak pregovora

Treća runda pregovora o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine trebalo bi da se održi početkom sledeće nedelje rekao je ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak, prenosi Rojters.

Rusija i Ukrajina dogovorile su se da održe treću rundu pregovora "što pre", rekao je nakon završetka današnjeg razgovora u Belorusiji Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i član ukrajinske delegacije.

Ukrajinska delegacija je napustila mesto pregovora na kojima su strane danas dogovorile da zajedno obezbede humanitarne koridore za evakuaciju građana, isporuku hrane i lekova.

20:03 Bela kuća: Nema uslova za sastanak Bajdena i Putina

Portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla je da za sada nema planova za održavanje sastanka između američkog i ruskog predsednika.

- Sada nije trenutak. Ne planiramo njihov sastanak ili telefonski poziv. Predsednik je bio vrlo jasan po pitanju toga, ali mi ćemo nastaviti da vodimo interne diskusije i procenjivaćemo niz faktora - rekla je ona na brifingu.

Bela kuća
foto: Profimedia

Na pitanje da li postoji bilo kakva situacija u kojoj bi Bajden seo za pregovarački sto sa Putinom ona je odgovorila da to trenutno ne može da proceni.

- Oni vrše invaziju na suverenu zemlju, situacija eskalira iz dana u dan. Nikada nećemo odustati od diplomatije, ali trenutrno nije vreme za to - rekla je ona.

19:25 Britanska kraljica dala donaciju ljudima koji beže iz Ukrajine

Britanska kraljica Elizabeta II dala je velikodušnu donaciju za podršku ljudima koji beže od sukoba u Ukrajini, saopštila je koalicija britanskih humanitarnih organizacija koje su uputile apel za dobijanje sredstva.

18:47 Završena druga runda pregovora

Kijev i Moskva završile su drugu rundu pregovora i dogovorile nastavak razgovora, a planirano je da treća runda bude održana što je pre moguće.

- Druga runda pregovora je završena. Nažalost, rezultati koji su Ukrajini potrebni još uvek nisu postignuti. Postignut je samo dogovor oko organizovanja humanitarnih koridora - napisao je na Tviteru savetnik šefa kabineta Zelenskog Mihail Podoljak.

18.43 Kijev i Moskva dogovorile nastavak pregovora

1 / 4 Foto: Printscreen/Twitter/Mykhailo Podoliak

18:30 Najstrašnije Putinovo oružje: Niko ne zna da li je Posejdon stavljen u upotrebu

1 / 6 Foto: Profimedia

17:54 Počela sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin održava sastanak sa članovima Saveta bezbednosti.

- Rusi i Ukrajinci jedan narod i to nikada neću odbiti. Više od 7 miliona rubalja biće isplaćeno članovima porodica vojnika koji su poginuli u operaciji u Ukrajini - rekao je predsednik Rusije.

Putin i članovi Saveta bezbednosti minutom ćutanja odali su sećanje na poginule ruske vojnike u Ukrajini.

17:50 Trudnice se porađaju u podrumima ukrajinskih bolnica

17:29 Zelenski pozvao Putina na razgovor

- Ako nemate moć da zatvorite nebo iznad Ukrajine, onda mi dajte avione. Ukoliko nas više ne bude sledeće će biti letonija, Litvanija, Estonija... - rekao je on.

1 / 5 Foto: Profimedia

On je Putinu poručio da sedne sa njim, ali ne na 30 metara daljine kao sa Makronom, aludirajući na duge pregovore sa zapadnim zvaničnicima koje je nedavno vodio.

Opširnije pročitajte OVDE.

17:00 Bajden danas uvodi nove sankcije?

Bajden će u četvrtak uvesti sankcije brojnim "ruskim oligarsima" i njihovim porodicama, uključujući zabranu putovanja u SAD, javlja Bloomberg

16:57 Kuleba: Nećemo praviti ustupke po pitanju teritorijalnog integriteta

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da Kijev neće praviti ustupke po pitanju teritorijalnog integriteta zemlje u pregovorima sa Rusijom.

- Još je prerano da se prognozira šta će se tačno postići tokom druge runde pregovora, uzimajući u obzir rusku poziciju. Želimo našim pregovaračima uspeh... Nećemo praviti ustupke u načelnim pitanjima za nas, kao što je teritorijalni integritet Ukrajine. Ovo nije na stol - rekao je Kuleba ukrajinskim medijima.

1 / 5 Foto: Profimedia

16:32 Svi se utrkuju da otkupe prava za emitovanje serije gde glumi Zelenski

1 / 7 Foto: Profimedia

16:15 Rusija tvrdi: Oko 200 plaćenika iz Hrvatske poslato u Ukrajinu

Hrvatska, Velika Britanija, Danska, Poljska i Letonija dozvoljavaju svoju državljanima da učestvuju u neprijateljstvima u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

15:48 Počela druga runda pregovora između Rusije i Ukrajine

Pregovori
foto: Printscreen/Twitter/Mykhailo Podoliak

15:43 Rusija spremna za pregovore

Iz ruskog MSP-a saopštili da je Moskva spremna za nastavak pregovora kako bi se zaustavilo krvoproliće.

15:36 Tim iz Haga krenuo u Ukrajinu

Tim Međunarodnog krivičnog suda iz Haga krenuo je u Ukrajinu kako bi započeo istragu o mogućim ratnim zločinima, izjavio je danas glavni tužilac Karim Kan.

Kan je rekao da je tim krenuo neposredno nakon što je on najavio da će početi da prikuplja dokaze u okviru zvanične istrage pokrenute nakon invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara.

- Juče sam organizovao tim i danas kreću u region - rekao je Kan za Reuters.

On je istakao da će njegova kancelarija ispitivati moguće ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid od strane svih strana u sukobu.

15:33 Turska: Nismo slali Ukrajincima dronove Bajraktar

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova negira da je prebacivalo dronove Bajraktar u Ukrajinu, i navode da ih je verovatno kupila neka privatna kompanije.

15:15 Prve izbeglice iz Ukrajine stigle u Albaniju

Oko 20 državljana Ukrajine koji su putovali sami ili sa porodicama, ušlo je danas u Albaniju iz Severne Makedonije, prenosi Ekonomija onlajn.

1 / 9 Foto: Profimedia

15:03 Zaharova: Očekujemo da će pregovori doneti mir u Donbasu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da Ruska Federacija očekukje da će pregovori sa Ukrajinom dovesti do brzog rešenja situacije i uspostavljanju mira u Donbasu.

1 / 5 Foto: Profimedia

14:49 Ukrajinska delegacija stigla na mesto pregovora

Delegacija Ukrajine stigla je helikopterom na pregovore sa ruskom delegacijom

1 / 3 Foto: Belarus MFA

14:24 Evakuisana ambasada Srbije iz Kijeva

Ambasada Republike Srbije u Ukrajini je, iz razloga zaštite bezbednosti našeg osoblja, danas privremeno zatvorena, a osoblje tog diplomatsko-konzularnog predstavništva nastaviće da, do sticanja uslova za povratak, posao obavlja iz Beograda, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

14:01 Otkriveni detalji razgovora Putina i Makrona

13:30 Ruski psi smeju na izložbe

Nakon vesti da je ruskim mačkama zabranjeno da učestvuju na izložbama u Međunarodnoj kinološkoj federaciji kažu da nema zabrane da ruski psi učestvuju na takmičenjima u inostranstvu.

13:05 Mađarska seli ambasadu iz Kijeva u Lavov

13:02 Ukrajinska delegacija krenula na pregovore

Jedan od predstavnika ukrajinske delegacije kaže da će pregovori početi oko 17 časova po lokalnom vremenu.

12:45 Ikea zatvara sve svoje prodavnice u Rusiji

Švedska prodavnica nameštaja Ikea objavila je da će zatvoriti sve svoje prodavnice u Rusiji, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Ikea
foto: Filip Plavčić

12:40 Francuska zaplenila jahtu Putinovog bliskog prijatelja

12:14 Kome ruski predsednik najviše veruje, a koga sluša?

1 / 9 Foto: Profimedia

11:56 Češka uvodi vanredno stanje zbog izbeglica

Vlade Češke proglasila je vanredno stanje koje stupa na snagu sutra, zbog velikog priliva izbeglica iz Ukrajine. Vanredno stanje će trajati 30 dana, a vlada može da ga produži ako bude neophodno.

11:31 Prevrnuo se autobus pun izbeglica u Poljskoj

U autobusu je bilo 73 ljudi, povređena i deca

1 / 5 Foto: Policja Lubelska

11:08 U toku razgovor Putina i Makrona

Ruski šef diplomatije rekao da ruski i francuski predsednik u ovom trenutku razgovaraju telefonom

1 / 6 Foto: Profimedia

10:50 Pregovori Ukrajine i Rusije počinju za dva sata?

Nova runda pregovora ukrajinske i ruske delegacije trebalo bi da počne u 15 časova po lokalnom vremenu (13 časova po našem), rekao je Putinov pomoćnik Medinski.

0:31 Lavrov: Govori se o mogućnosti nuklearnog rata

1 / 4 Foto: Profimedia

10:25 Ruski tajkun pronađen mrtav u Britaniji

Telo Mihaila Votforda (66) ruskog tajkuna pronađeno je obešeno u garaži u njegovoj kući u Velikoj Britaniji.

10:08 Gradonačelnik Mariupolja: Ne možemo ranjene da sklonimo sa ulica

09:49 Rusija o gubicima u sukobu

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da je do danas poginulo 497 ruskih vojnika, a 1.597 povređeno otkako je ruski predsednik Vladimir Putin naredio specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini prošlog četvrtka.

09:47 Rbjakov: Dijalog sa Ukrajinom ima perspektivu

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjbakov rekao je da veruje da dijalog sa Ukrajinom ima perspektivu.

Sergej Rjabkov
foto: Profimedia

09:34 Gori skladište nafte u Černigovu

Skladište nafte u Černigovu, gradu na severu Ukrajine, pogođeno je tokom vazdušnog udara u četvrtak ujutro, saopštila je Državna služba Ukrajine za vanredne situacije.

Fotografije pokazuju oblake gustog crnog dima iz, kako se čini, rezervoara za naftu, a na licu mesta su vatrogasci i radnici hitne pomoći.

09:29 Harkov i noćas bio meta žestokih napada

Kako javljaju ukrajinske vlasti, Harkov je 2. marta, ali i ove noći bio meta napada ruskih snaga. Ističu i da su Isjum, kao i sela Jakivlivka i Harkovski okrug Horoševo bili su podvrgnuti teškim udarima. Prema njihovim navodima, poginule su 34 osobe, 285 je povređeno, od čega 10 dece.

Navode da je u ponoć počeo napad na Isjum, koji je trajao od 00:14 do 02:02 časa. Prema tvrdnjama ukrajinskih vlasti, bombe su pogodile kuće na ulici i katedralu.

- U udaru avijacije oštećena je petospratnica u kojoj je ispod urušavanja spasena žena - navode u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama.

1 / 6 Foto: Printscreen/Facebook/ДСНС України

09:00 Pregovori delegacija neće biti održani u Bjalovješkoj šumi?

Pregovori Rusije i Ukrajine mogu biti prebačeni iz Bjelovješke šume. Prema rečima izvora, odluka još nije doneta

08:58 MO Rusije objavilo šta znače misteriozna slova na njihovim tenkovima

08:54 Udar na paraolimpijce

Ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je učešće na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu 2022.

08:52 Spisak kompanija koje prekidaju veze sa Rusijom sve duži

08:41 "Usporeno napredovanje ruskih trupa ka Kijevu"

Ruske trupe i dalje su udaljene oko 30 kilometara od centra Kijeva, a napredovanje ka glavnom gradu Ukrajine usporeno je zbog "upornog otpora Ukrajine, mehaničkih kvarova i zagušenja", navedeno je u najnovijem izveštaju Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Tvrde da je velika kolona ruske vojske koja ide ka Kijevu malo napredovala za tri dana.

08:20 Francuska savetuje svoje građane da napuste Rusiju

Francuska vlada savetuje svoje građane da napuste Rusiju zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini.

07:56 Uvedene sankcije i ruskim mačkama

Međunarodna federacija uzgajivača mačaka odlučila je da zbog situacije u Ukrajini zabrani učešće mačkama iz Rusije na međunarodnim takmičenjima.

Mačke čiji su vlasnici Rusi ili se uzgajaju u Rusiji, neće moći da učestvuju na izložbama i takmičenjima Međunarodne federacije uzgajivača mačaka (FIFe), a neće moći ni da se registruju u knjizi pedigrea te organizacije.

07:47 Ukrajinske snage gađale TE Zuevskaja

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine pucale su na termoelektranu Zuevskaja koja se nalazi u blizini Donjecka, saopštio je štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR). Kako se navodi, žrtava i povređenih nije bilo, a oštećena je zgrada kotlarnice, prenosi Tas s.

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre saopštilo je da su oružane snage Ukrajine tokom proteklog dana otvarale su 13 puta vatru na teritoriju te samoproglašene republke.

Prema saopštenju, ukrajinske snage su tokom granatiranja koristile minobacače, teške mitraljeze, AGS i snajpersko oružje.

07:30 Lokalne vlasti: Stradali civili u Izjumu

Zamenik gradonačelnika Izjuma u oblasti Harkov Volodimir Macokin saopštio je na Fejsbuku da su četiri odrasle osobe i dvoje dece poginuli u vazdušnom napadu na taj grad, prenose mediji.

Prema njegovim rečima, civili su stradali kada je granata pogodila kuću u kojoj su živeli.

Kasnije je objavljeno da je broj poginulih povećan na osam. Prema njegovim rečima, napad je počeo sinoć, u minut do ponoći.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da su ruske snage i dalje "neuspešne" u pravcima u kojima napreduju i da južni grad Mariupolj ostaje u ukrajinskim rukama.

Mariupolj, koji je bio izložen intenzivnom granatiranju, smatra se "ključnom nagradom" za Ruse jer bi udružio njihove snage na jugu i istoku.

Prema ministarstvu odbrane, ruske snage su nastavile sa napadom na oblasti u blizini glavnog grada Kijeva - Višegorod, Fastiv i Obuhov - sa više ruskih terenskih kampova uočeno i u tim oblastima.

Dodaje se da su ruski padobranci primećeni u regionu Crnog mora zajedno sa raketnim čamcima koji su se kretali u pravcu južnog lučkog grada Odese.

U saopštenju se takođe upozoravaju korisnici interneta da ne dele informacije o granatiranju u realnom vremenu, usred zabrinutosti da će njihove objave pomoći ruskim snagama.

07:07 Ruski avioni narušili vazdušni prostor Švedske

Švedska je saopštila da su četiri ruska borbena aviona narušila njen vazdušni prostor iznad Baltičkog mora u sredu.

Četiri aviona, dva Su-27 i dva lovca Su-24, leteli su nakratko iznad švedskog vazdušnog prostora istočno od ostrva Gotland, navodi se u saopštenju švedskih oružanih snaga.

- U svetlu trenutne situacije veoma smo zabrinuti zbog incidenta. Ovo je neprofesionalno i neodgovorno ponašanje ruske strane - rekao je šef švedskog vazduhoplovstva Karl-Johan Edstrom.

06:56 Anonimusi: Procurile informacije o planiranju atentata na Zelenskog

Iz ruske Federalne službe bezbednosti procurile su informacije koje su Ukrajinu upozorile da se planira atentat na predsednika Ukrajine, navodi grupa za sajber napade Anonymous.

U nedavno objavljenom tvitu, grupa je navela: "Iz ruskog FSB-a procurile su informacija koje su upozorile Ukrajinu na zaveru za atentat na predsednika Zelenskog. Sada možemo očekivati unutrašnju borbu za moć unutar Kremlja za svrgavanje Putinovog režima. U međuvremenu, nastavimo sa napadima - navodi se u tvitu.

06:19 Babin Jar nije oštećen?

U utorak je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski rekao da je ruska raketa pogodila mesto koje odaje počast 33.000 Jevreja koje su tamo ubili nacisti tokom Drugog svetskog rata. On je to nazvao „istorija koja se ponavlja“.

Natan Šaranski, izraelski političar i portparol memorijalnog centra, osudio je ruskog lidera zbog bombardovanja.

1 / 19 Foto: Profimedia

- Simbolično je da Putin počinje da napada Kijev bombardovanjem mesta Babinog Jara, najvećeg od nacističkih masakra - rekao je Šaranski.

Ali, novinar izraelske publikacije Iediot Ahronot je kasnije posetio lokaciju i izvestio da je spomenik "nepovređen", uprkos tome što su tri projektila sletele u blizini, prenosi BBC. Govoreći u sredu za američki jevrejski časopis Forvard, Šaranski je pojasnio da su projektili oštetili tamošnje jevrejsko groblje, kao i obližnji sportski kompleks iz sovjetskog doba koji spomenik želi da dobije.

06:15 Milion ljudi napustilo Ukrajinu

Više od milion ljudi pobeglo je iz Ukrajine otkako su ruske snage prošle nedelje otpočele specijalnu operaciju u toj zemlji, rekao je šef Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice.

1 / 8 Foto: Profimedia

06:12 Novi satelitski snimci pokazuju nivo razaranja širom Ukrajine

Novi satelitski snimci područja u Ukrajini pokazuju razmere štete u prvih pet dana invazije. Slike su snimljene 28. februara od strane kompanije Maxar Technologies. Od tada, gusta oblačnost je sprečila većinu satelita da posmatraju bilo šta na zemlji.

06:08 Gađan i Harkov, ima civilnih žrtava?

U granatiranju Harkova navodno je ubijeno dvoje dece i šestoro odraslih

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.