EVO KOJU DRŽAVU TERORIZAM NAJVIŠE POGAĐA! Vidi se gde se nalazi SRBIJA, ali i RUSIJA i UKRAJINA! (MAPA)
Ilustracija, Foto: Printscreen / statista.com

IZVEŠTAJ

EVO KOJU DRŽAVU TERORIZAM NAJVIŠE POGAĐA! Vidi se gde se nalazi SRBIJA, ali i RUSIJA i UKRAJINA! (MAPA)

Ova infografika, koristeći podatke iz izveštaja Instituta za ekonomiju i mir "Globalni indeks terorizma 2022“, daje pregled kako je svet trenutno pogođen terorizmom

Objavljeno: 13:04h

U najnovijem izveštaju Instituta za ekonomiju i mir procenjuje se da je 2021. godine terorizam prouzrokovao 7.142 smrti na globalnom nivou.

Uprkos ovoj visokoj cifri, ovo je samo trećina nivoa zabeleženog 2015. godine i predstavlja smanjenje od 1,2 procenta u odnosu na 2020. Smrtni slučajevi 2021. dogodili su se u 44 zemlje, a u 105 zemalja uključenih u izveštaj nema smrtnih slučajeva.

Kako se navodi u izveštaju: "Podaci pokazuju promenu u dinamici terorizma, pri čemu on postaje sve više koncentrisan u regionima i zemljama koje pate od političke nestabilnosti i sukoba, kao što su Sahel, Avganistan i Mjanmar. Nasilni sukobi ostaju primarni pokretač za terorizam, pri čemu se preko 97 odsto terorističkih napada u 2021. dogodi u zemljama u sukobu.

Ova infografika, koristeći podatke iz izveštaja Instituta za ekonomiju i mir "Globalni indeks terorizma 2022“, daje pregled kako je svet trenutno pogođen terorizmom.

Kao što je pokriveno u ovoj infografiki, Avganistan je ocenjen kao najteže pogođena nacija na svetu. Zemlja je takođe bila lokacija najsmrtonosnijeg napada 2021. godine koji je izazvao bombaš samoubica Islamske države koji je detonirao bombe na avganistanskom međunarodnom aerodromu u Kabulu, što je rezultiralo 170 smrtnih slučajeva i povređenima preko 200.

Na karti koja je objavljena se nalazi i Srbija, a sudeći po informacijama sa nje, naša država je obojena plavom bojom, što znači da terorizam nema nikakvog uticaja na nju.

Infographic: The Impact of Terrorism Around the World | Statista You will find more infographics at Statista

Na mapi su se takođe našle i Ukrajina i Rusija, a kao što možemo videti Rusija je označena narandžastom bojom što znači da je terorizam u toj zemlji na srednjem nivou, dok je u Ukrajini uticaj istog na malom nivou.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.