DA LI OVO ZNAČI DA ĆE BAREL BITI JOŠ SKUPLJI? Završen sastanak proizvođača NAFTE, evo šta su se DOGOVORILI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

BAREL

DA LI OVO ZNAČI DA ĆE BAREL BITI JOŠ SKUPLJI? Završen sastanak proizvođača NAFTE, evo šta su se DOGOVORILI!

Nafta je danas skočila iznad 110 dolara po barelu, na najviši nivo u poslednjih skoro osam godina, zbog straha na tržištu od mogućih poremećaja sa snabdevanjem zbog poštravanja sankcija prema Rusiju, koja je drugi najveći svetski izvoznik ovog energenta

Objavljeno: 16:08h

Proizvođači nafte okupljeni u grupi OPEK+ dogovorili su se danas da se pridržavaju svog plana o povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno i u aprilu, javlja Rojters pozivajući se na izvore iz naftne alijanse.

Oni su takvom odlukom, kako navodi britanska agencija, odbacili pozive SAD-a i drugih zemalja potrošača da jače povećaju proizvodnju sirove nafte, budući da su cene eksplodirale usled zapadnih sankcija Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu.

Nafta je danas skočila iznad 110 dolara po barelu, na najviši nivo u poslednjih skoro osam godina, zbog straha na tržištu od mogućih poremećaja sa snabdevanjem zbog poštravanja sankcija prema Rusiju, koja je drugi najveći svetski izvoznik ovog energenta.

Nafta
foto: Profimedia

Zapadne kaznene mere su izazvale probleme i za izvoz nafte iz Kazahstana, još jedne članice OPEK+ grupe, koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte, Rusija i druge države proizvođači "crnog zlata" koje su se pridružile alijansi.

OPEK+ grupa povećava proizvodnju za 400.000 barela dnevno (bpd) svakog meseca od avgusta prošle godine, kako bi postepeno vratio proizvodnju na nivo na kojem je bila pre odluke o drastičnom smanjenju pumpanja zbog oštrog pada potražnje usled pandemije.

1 / 5 Foto: Profimedia

Četiri izvora iz OPEK+ grupe rekla su Rojtersu da su se ministri iz zemalja članica alijanse, tokom onlajn sastanka koji je trajao manje od četvrt sata, složili da se ostane pri postojećem sporazumu o proizvodnji, usvojivši preporuku nadzornog komiteta grupe.

Bonus video:

03:49

OVO JE HITLERIZACIJA PUTINA! Koprivica oštar: Ukrajina služi kao baza NATO SISTEMA I RAKETA, dan pre RATA AMERIKA JE OVO URADILA

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.