GAS U EVROPI OD DANAS 5 PUTA SKUPLJI: Za par sati cena skočila sa 520 na 2.230 dolara za hiljadu kubika!
Gas, Foto: Profimedia

STRAŠNO

GAS U EVROPI OD DANAS 5 PUTA SKUPLJI: Za par sati cena skočila sa 520 na 2.230 dolara za hiljadu kubika!

Cena nafte premašila 110 dolara za barel

Objavljeno:

Cena gasa u Evropi je potukla rekord svih vremena, skočivši za samo par sati od početka današnjeg trgovanja za više od 500 dolara na preko 2.200 dolara za hiljadu kubika.

Prema podacima sa londonske ICE berze, gas za isporuku u aprilu se trguje trenutno na holandskom TTF čvorištu po ceni od 2.226 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 193,95 evra po megavatčasu, izveštava agencija Tass.

Ukrajina
foto: Profimedia

Plavi energent je prethodno, na otvaranju trgovanja jutros, uzeto za 22,5 procenata dostižući cenu od 1.710 dolara za hiljadu kubika, odnosno 149 evra po megavatčasu.

Gas
foto: Profimedia

Cena nafte marke Brent na londonskoj berzi premašila je 110,3 dolara za barel, prvi put od avgusta 2014. godine, pokazuju podaci sa berze.

Cena fjučersa marke VTI porasla je za 4,57 odsto i dostigla 107,98 dolara za barel.

Nemačka je dala ovlašćenje svom centru za trgovinu gasom da kupi tečni prirodni gas za 1,5 milijardi evra (1,66 milijardi dolara) izvan Rusije, iako Moskva za sada izvršava sve obaveze iz ugovora o snabdevanju, saopšteno je danas iz Mnistarstva ekonomije, preneo je Tanjug.

„Sada je stvar odluke gde će se gas kupiti. Ne bih da kalkulišem za koliko će dana to biti obavljeno, ali to će se desiti u vrlo kratkom roku”, rekao je portparol ministarstva na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

gas
foto: Printscreen

Srbija ima dovoljno energenata

Država je obezbedila na vreme dovoljne količine benzina, dizela, mazuta i gasa za najmanje dva meseca, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Ako bismo govorili o danima, onda bismo mogli da kažemo da dizela ima za 57 dana, benzina za 67 dana, mazuta za 110 dana. Ako govorimo o gasu koji dobijamo Balkanskim tokom, ne kao ranije preko Ukrajine, snabdevanje je redovno. Dobijamo svaki dan dovoljne količine gasa. Dodatno u našem podzemnom skladištu Banatski Dvor imamo 110 miliona kubnih metara gasa, što je negde, ako se troši pet miliona kubnih metara svaki dan, rezerva za 22 dana”, izjavila je Mihajlovićeva tokom posete Smederevskoj Palanci.

(Espreso / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.