DIPLOMATE NAPUSTILE KONFERENCIJU TOKOM OBRAĆANJA LAVROVA! Pogledaje TRENUTAK kada su mu okrenuli LEĐA (VIDEO)
Konferencija u Ženevi, Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI / POOL

PROTEST

DIPLOMATE NAPUSTILE KONFERENCIJU TOKOM OBRAĆANJA LAVROVA! Pogledaje TRENUTAK kada su mu okrenuli LEĐA (VIDEO)

Lavrov je održao svoj govor maloj publici nakon što je desetine diplomata otišlo u znak protesta

Objavljeno:

Desetine diplomata iz celog sveta danas su izašle tokom govora ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na konferenciji u Ženevi u znak protesta protiv napada Rusije na Ukrajinu.

Diplomate iz nekoliko zemalja uključujući Britaniju, Sjedinjene Američke Države i Francusku ustale su i u koloni napustile salu za konferenciju kada je počela da se reprodukuje unapred snimljena video poruka Lavrova Savetu UN za ljudska prava.

Tokom svog govora, ministar spoljnih poslova je okrivio Ukrajinu za rat i tvrdio da Kijev pokušava da nabavi nuklearno oružje - "stvarnu opasnost" koja zahteva ruski odgovor.

Međutim, Lavrov je održao svoj govor maloj publici nakon što je desetine diplomata otišlo u znak protesta.

Za vreme govora Sergeja Lavrova stajali su u krugu ispred sale, držeći ukrajinsku zastavu. Lavrov je trebalo da prisustvuje sednici lično, ali je poseta otkazana u poslednjem trenutku, a Moskva je okrivila "antiruske sankcije" koje su uvele zemlje EU.

Prethodno, održan je minut ćutanja za žrtve sukoba u Ukrajini.

Ukrajinska ambasadorka Jevgenija Filipenko predvodila je ovu "šetnju". Okupljenima oko velike ukrajinske zastave ispred dvorane zahvalila se svima "na ovoj divnoj podršci Ukrajincima koji se bore za svoju nezavisnost".

- Svaka invazija predstavlja kršenje ljudskih prava... masovna kršenja i gubitke civila. Važno je da Savet za ljudska prava ovim napuštanjem pokaže da je ujedinjen sa Ukrajinom i sa narodom Ukrajine - rekao je francuski ambasador Žerom Bonafont.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.