8 RUSKIH OLIGARHA "UBIJENIH" SANKCIJAMA: Bliski su sa PUTINOM, evo ko su ONI!
Ilustracija, Foto: Printscreen, EPA/Pavel Golovkin

rat u ukrajini

8 RUSKIH OLIGARHA "UBIJENIH" SANKCIJAMA: Bliski su sa PUTINOM, evo ko su ONI!

Druga najveća ruska banka, VTB i njenih 20 filijala, i još tri velike ruske banke su takođe blokirane: Banka Otkritie, Sovcombank OJSC i Novikombank

Objavljeno: 17:17h

Američki predsednik Džo Bajden najavio je u četvrtak u javnom obraćanju sankcije koje će SAD uvesti Rusiji i da će Rusija snositi posledice invazije na Ukrajinu ruskog predsednika Vladimira Putina. Osmislili smo sankcije tako da je dugoročni efekat na Rusiju ogroman.SAD to ne rade same, već mesecima radimo na koaliciji 27 zemalja Evropske unije i G7.da učestvujemo u ekonomiji 21. veka. od politike Kremlja. Sprečićemo ruske kompanije da traže finansije na evropskom i američkom tržištu."

Trajno normalizuje krvni pritisak na 120/80 za dva dana upravo zato što ... najveća ruska finansijska institucija Sberbank i njenih 25 filijala isključeni su iz finansijskog sistema SAD; Sberbanka drži skoro trećinu imovine ruskog bankarskog sektora.

Druga najveća ruska banka, VTB i njenih 20 filijala, i još tri velike ruske banke su takođe blokirane: Banka Otkritie, Sovcombank OJSC i Novikombank.

Trinaest najvećih ruskih državnih kompanija isključeno je sa američkog tržišta: Sberbank, AlfaBank, Kreditna banka Moskve, Gazprombank, Ruska poljoprivredna banka, Gasprom, Gasprom njeft, Transnjeft, Rostelekom, RusHidro, Alrosa, Sovkomflot i predsednica Evropske komisije Ruskih železnica Ursula Fon der Lajen je u subotu uveče posle 23 sata saopštila da su dogovorene nove koordinirane sankcije Evropske unije, SAD i Velike Britanije, koje uključuju izbacivanje nekoliko ruskih banaka iz SVIFT-a, globalnog komunikacionog sistema za bankarske transakcije.

1 / 13 Foto: EPA-EFE/SERGEI KHOLODILIN / BelTA / HAN

Još jedan veliki udarac za Rusiju je najava paralize ruske centralne banke u korišćenju deviznih rezervi.

Evropska unija će zatvoriti svoj vazdušni prostor za ruske letelice i onemogućiti rusku propagandu preko državnih medija Russia Todai i Sputnjik. Sankcije su na udaru ruskih oligarha koji su godinama „držali merdevine“ Putinovog režima. Zapad smatra da bi zbog pretrpljenih gubitaka mogli da izvrše psihološki pritisak na ruskog predsednika da okonča rat u Ukrajini. Ovo su njihova imena.

Sergej Borisovič Ivanov

Specijalni predstavnik ruskog predsednika za životnu sredinu, ekologiju i transport. Bivši agent KGB-a bio je Putinov šef kabineta od 2011. do 2016. i „jedan od Putinovih najbližih saveznika“, navodi Ministarstvo finansija SAD.

Njegov sin, Sergej S. Ivanov

Izvršni direktor Alrose, državne kompanije za rudarenje dijamanata. Alrosa je delimično u vlasništvu Rusije i čini 28% svetskih kapaciteta za iskopavanje dijamanata. Njegova prodaja prošle godine iznosila je 4,2 milijarde dolara, prema statistici. Alrosa ima tržišnu kapitalizaciju od 6,2 milijarde dolara, prema Forbsu, i američku podružnicu sa sedištem u Njujorku.

Nikolaj Platonovič Patrušev

Putinov glavni obaveštajac, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ruske Federacije i „dugogodišnji Putinov bliski saradnik“, navodi Ministarstvo finansija SAD. Ruska federalna služba bezbednosti poznata je kao „naslednik“ KGB-a Sovjetskog Saveza.

Njegov sin Andrej Patrušev

Imenovan 2019. za glavnog direktora Gazproma, trećeg po veličini ruskog proizvođača nafte.

Igor Ivanovič Sečin Šef najjače svetske naftne kompanije Rosnjeft jedan je od najmoćnijih ljudi Putinove Rusije. Mnogi kažu da je Sečin „čovek broj dva” ruskog režima, prvi pored Putina ili „siva eminencija Kremlja” kako ga nazivaju uticajne moskovske Vedomosti. Njegov sin, Ivan Igorevič Sečin, očev zamenik u Rosnjeftu.

Aleksandar Aleksandrovič Veđakin

Prvi zamenik predsednika Upravnog odbora Sberbanke, najveće finansijske institucije u Rusiji.

Andrej Sergejevič Pučkov

Visokopozicionirani direktor VTB banke, druge po veličini finansijske institucije u Rusiji. Pučkov takođe ima udeo u dve kompanije za nekretnine sa sedištem u Moskvi.

Jurij Solovjov

Prvi zamenik predsednika Upravnog odbora VTB banke. Bivša supruga Galine Olegovne Uljutine Solovjova bila je šef „zlatnih pasoša“ po kojima su oligarsi povezani sa Kremljom postali građani EU i imali pristup finansijskim sistemima.

(Espreso / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.