"NIKO NIJE SPREMAN DA MU SE SUPROTSTAVI": Koji je sledeći Putinov korak, da li će pritisnuti NUKLEARNO DUGME?
Vladimir Putin, Foto: Profimedia, Printscreen

putin

"NIKO NIJE SPREMAN DA MU SE SUPROTSTAVI": Koji je sledeći Putinov korak, da li će pritisnuti NUKLEARNO DUGME?

U dokumentarcu iz 2018. godine, predsednik Putin je komentarisao da, "ako neko odluči da uništi Rusiju, imamo zakonsko pravo da odgovorimo"

Objavljeno:

Iako su mnogi mislili da ruski predsednik Vladimir Putin neće anektirati Krim ili pokrenuti specijalnu operaciju ruske vojske u Ukrajini, ipak je to uradio. Sada jedno novo pitanje muči ceo svet: da li će ruski lider pritisnuti nuklearno dugme?

Ruski predsednik je u nedelju objavio da snage nuklearnog odvraćanja u zemlji stavlja u stanje posebne borbene gotovosti kao odgovor na "agresivne izjave" NATO lidera o situaciji u Ukrajini.

Prošlog četvrtka, kada je na TV najavio specijalnu vojnu operaciju svoje vojske, dao je jezivo upozorenje.

- Svakome ko bude razmišljao o mešanju spolja - ako to učinite, suočićete se sa posledicama većim od svih sa kojima ste se suočili u istorij - upozorio je Putin.

Dmitrij Muratov, dobitnik Nobelove nagrad za mir, urednik novina Novaya Gazeta, rekao je da "Putinove reči zvuče kao direktna pretnja nuklearnog rata".

- U tom TV obraćanju, Putin se nije ponašao kao šef Kremlja, već kao gospodar planete; na isti način kao što se vlasnik novog automobila hvali vrteći ključ oko prsta, Putin je okretao nuklearno dugme - rekao je Muratov.

Muratov je podsetio kako je Putin više puta rekao: "ako nema Rusije, zašto nam treba planeta?"

- Niko nije obraćao pažnju. Ali ovo je pretnja da će sve biti uništeno, ako se prema Rusiji ne postupa onako kako on želi - dodao je urednik Novaye Gazete, prenosi BBC.

1 / 5 Foto: Profimedia

U dokumentarcu iz 2018. godine, predsednik Putin je komentarisao da, "ako neko odluči da uništi Rusiju, imamo zakonsko pravo da odgovorimo".

- Da, biće to katastrofa za čovečanstvo i za svet. Ali ja sam građanin Rusije i šef njene države. Zašto nam treba svet bez Rusije? - upitao je tada Putin.

Došli smo do 2022. godine. Putin je pokrenuo, kako je rekao, specijalnu operaciju ruske vojske u Ukrajini, ali ukrajinske snage pružaju veliki otpor. Zapadne nacije su bile jedinstvene u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija protiv Moskve. Samo postojanje Putinovog sistema je možda dovedeno u sumnju.

- Putin je u teškoj situaciji. Nije mu preostalo mnogo opcija, kada Zapad zamrzne sredstva ruske centralne banke i ruski finansijski sistem faktički implodira. To će sistem učiniti nefunkcionalnim - smatra analitičar odbrane iz Moskve Pavel Felgenhauer.

Jedna opcija je, prema rečima Felgenhauera, da zaustavi dotok gasa Evropi, nadajući se da će to naterati Evropljane da popuste.

- Druga opcija je da lansira nuklearno oružje negde iznad Severnog mora između Britanije i Danske i da vidimo šta će se desiti - dodao je Felgenhauer.

Ukoliko se Vladimir Putin odluči za nuklearnu opciju, da li će iko iz njegovog bliskog kruga pokušati da ga razuveri? Ili da ga zaustavi?

1 / 4 Foto: Profimedia

- Ruska politička elita nikada nije uz narod. Oni su uvek na strani vladara - rekao je Muratov.

Felgenhauer dodaje da niko nije spreman da se suprotstavi Putinu.

- Mi smo na opasnom mestu - zaključio je on.

BBC piše da je "rat u Ukrajini rat Vladimira Putina". Ako lider Kremlja ostvari svoje vojne ciljeve, budućnost Ukrajine kao suverene nacije biće dovedena u pitanje.

Ako pak, kako navodi britanski medij, smatra da nije uspeo i pretrpi velike gubitke, postoji strah da bi Kremlj mogao da preduzme očajnije mere.

Bonus video:

04:35

Kolika je pošumljenost Srbije, na koji način se vrše merenja i kako ih unaprediti

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.