SAMO SU NAM JOŠ ONI TREBALI! Evo šta radi SEVERNA KOREJA
Svemir, Foto: Printscreen/Youtube/AFP News Agency

svemir

SAMO SU NAM JOŠ ONI TREBALI! Evo šta radi SEVERNA KOREJA

Državni mediji Severne Koreje izvestili su o probi u ponedeljak, dan pošto je južnokorejska vojska saopštila da je detektovala lansiranje balističke rakete.

Objavljeno: 09:56h

Severna Koreja je saopštila da je izvela probu koja je od velikog značaja za razvoj satelita za izviđanje.

Državni mediji Severne Koreje izvestili su o probi u ponedeljak, dan pošto je južnokorejska vojska saopštila da je detektovala lansiranje balističke rakete.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap je navela da je projektil ispaljen na način koji ukazuje da je možda reč o balističkoj raketi srednjeg dometa.

Medjutim, severnokorejska zvanična novinska agencija KCNA saopštila je da su vladine agencije u nedelju sprovele test "od velikog značaja za razvoj satelita za izvidjanje".

KCNA je navela da je proba omogućila "potvrdu karakteristika i radne tačnosti sistema fotografije visoke definicije, sistema za prenos podataka i uredjaja za kontrolu položaja".

Kim Džong Un, Severna Koreja, Naoružanje
foto: Profimedia

Neki analitičari tvrde da je razvoj izvidjačkog satelita Severnoj Koreji pokriće za testiranje zabranjenih interkontinentalnih balističkih raketa.

Podsećamo, Severna Koreja ispalila je 27. januara dve balističke rakete, saopštila je tada Južna Koreja.

Ovim je, kako prenosi Glas Amerike, januar postao mesec rekorda po broju lansiranja severnokorejskih raketa. Vojska Južne Koreje saopštila je da je Sever oko osam sati po lokalnom vremenu lansirao ono za šta se pretpostavlja da su dve balističke rakete kratkog dometa, ka moru kod svoje istočne obale. Navodi se da su rakete lansirane iz oblasti u blizini Hamhunga, grada na istočnoj obali Severne Koreje i da su prešle oko 190 kilometara na nadmorskoj visini od 20 kilometara. Do sada je ovog meseca Severna Koreja izvela šest rundi testova, ispalivši najmanje 10 projektila u more. Prema analitičarima, to je najviše severnokorejskih lansiranja raketa u jednom mesecu, ako se u taj broj uračunaju i krstareće rakete.

Severna Koreja
foto: PRINTSCREEN YOUTUBE

SAD pozvale Severnu Koreju da obustavi raketne probe

Američki Stejt department je 26. januara osudio lansiranja, navodeći da ona krše više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i predstavljaju pretnju za susede Severne Koreje i međunarodnu zajednicu.

SAD su ranije ovog meseca pooštrile sankcije Pjongjangu, nametnuvši ih petorici Severnokorejaca za koje su navodno pomagali u nabavci zaliha za severnokorejski program naoružanja.

1 / 8 Foto: Profimedia

Japanski premijer Fumio Kišida nazvao je testove "vrlo žalosnim".

Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje takođe je izrazio žaljenje, rekavši da su lansiranja protiv mira i stabilnosti u regionu.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.