MASKOV SATELIT EKSPLODIRAO U SVEMIRU, SNIMAK JE UZNEMIRUJUĆI: Sve se videlo (VIDEO)
SpaceX, Foto: Printscreen/Youtube/ kevinizooropa

sudar satelita

MASKOV SATELIT EKSPLODIRAO U SVEMIRU, SNIMAK JE UZNEMIRUJUĆI: Sve se videlo (VIDEO)

SpaceX je 3. februara lansirala 49 malih satelita koji su se svi oslobodili istovremeno iz rakete Falcon 9 a ''preseliće se'' sami na odgovarajuće orbite, na visini od nekoliko stotina kilometara.

Objavljeno:

Nekoliko dana nakon objave SpaceX-a kako je izgubila 40 satelita koji su tek bili lansirani u sistem satelitskog interneta Starlink, astronomi su okačili video koji prikazuje razvoj uništenja.

Video koji je snimljen 7. februara od strane Udruženja astronoma Kariba prikazuje barem jedan od satelita kako se raspršuje u plamenovima dok ulazi u atmosferu brzinom od nekoliko kilometara u SEKUNDI.

Kompanija SpaceX potvrdila je ranije da su njeni sateliti napravljeni da se u potpunosti unište pri samom ulazu u atmosferu i da njene čestice ni ne stižu do tla.

Mesto na kom su se pojavile goruće čestice podudaraju se sa orbitom i smerom satelita kog je lansirala kompanija Ilon Maska, naveo je u svom izveštaju Mark Langbrok, astronom fakulteta Lajden u Holandiji, koji se bavi proučavanjem praćenja satelita.

SpaceX je 3. februara lansirala 49 malih satelita koji su se svi oslobodili istovremeno iz rakete Falcon 9 a ''preseliće se'' sami na odgovarajuće orbite, na visini od nekoliko stotina kilometara.

Čak 40 od 49 satelita spali su pod uticaj oluje sunčevih zraka, koja je za rezultat imala zagrevanje i proširenje gornje atmosfere. To je pojačalo gustinu visine na kojoj su se kretali sateliti , što je rezultiralo prihvatanje većeg otpora.

Trenje sa vazduhom sprečavalo je satelite da dostignu željeni nivo što je dovelo do njihovog uništenja.

Ilon Mask, Čestice, Satelit
foto: Printscreen/Youtube/ kevinizooropa

Ostaje nejasnoća koliko satelita se već vratilo u atmosferu, dok Langbrok procenjuje da će se vatromet nastaviti još jednu nedelju.

SpaceX je do danas lansirala oko 2.000 satelita za sistem Starlink, koji obuhvata širokopojasni pristup Internetu za površine sa ograničenom pokrivenošću zemaljskih mreža.

Kompanija je dobila dozvolu za 12.000 satelita, sa ciljem da poveća krajnji cilj na 30.000 satelita.

Nedavno je Kina protestvovala SAD-u za jedva izbegnut sudar satelita Starlinka sa novom kineskom svemirskom stanicom, dok je kasnije NASA izrazila zabrinutost za veliki broj satelita SpaceX-a koji podstiče opasnosti za svemirske radnje.

U decembru, lider Evropske Svemirske Organizacije (ESA) Jozef Ašbaher sudio je Ilona Maska da ''određuje pravila'' u Svemiru i stvara prezasićenje koje sprečava poslovanje drugih zemalja.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.