ZELENSKI NEĆE PREGOVORE U BELORUSIJI
Vladimir Zelenski, Foto: Profimedia

šok

ZELENSKI NEĆE PREGOVORE U BELORUSIJI

Peskov je ranije izjavio da je delegacija Moskve već u Gomelju

Objavljeno: 09:18h

Vladimir Zelenski je, uprkos izjavi portparola Kremlja Dmitrija Peskova da je ruska delegacija stigla u Belorusiju na pregovore, poručio da bi Varšava, Budimpešta, Istanbul, ali ne i Minsk, mogli da postanu platforma za pregovore sa Rusijom.

- Sada kažemo - ne Minsk. Drugi gradovi za sastanak mogu biti platforma, naravno, želimo mir, želimo da se sastanemo, želimo da se rat završi. Varšava, Bratislava, Budimpešta, Istanbul, Baku... To je sve što smo predložili ruskoj strani. Da i bilo koji drugi grad nam odgovara. U zemlji sa čije teritorije ne lete projektili. Samo na taj način pregovori mogu biti pošteni i zaista može da se okonča rat - rekao je Zelenski u obraćanju koje je objavljeno na njegovom Telegram kanalu.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 21. februara ukaze o priznavanju Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost od Kijeva još 2014. godine, a rano ujutro 24. februara Rusija je pokrenula vojnu operaciju demilitarizacije Ukrajine. Putin je u televizijskom obraćanju sugrađanima rekao da su okolnosti „ sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije istaklo da Oružane snage Rusije nisu izvršile nikakve udare na gradove Ukrajine: vojna infrastruktura je onesposobljena visokopreciznim sredstvima. Civilno stanovništvo, prema navodima resora, nije životno ugroženo. Ministarstvo odbrane je dodalo da ukrajinski graničari „ne pružaju nikakav otpor“, u nekim slučajevima se ukrajinska vojska predaje i nakon toga imaju priliku da se vrate svojim porodicama. sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini.

Zatim je Ministarstvo odbrane Rusije istaklo da Oružane snage Rusije nisu izvršile nikakve udare na gradove Ukrajine: vojna infrastruktura je onesposobljena visokopreciznim sredstvima. Civilno stanovništvo, prema navodima resora, nije životno ugroženo. Ministarstvo odbrane je dodalo da ukrajinski graničari „ne pružaju nikakav otpor“, u nekim slučajevima se ukrajinska vojska predaje i nakon toga imaju priliku da se vrate svojim porodicama.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.