PUTINU I LAVROVU ZAMRZAVAJU IMOVINU?
Putin i Lavrov, Foto: EPA-EFE/SEAN GALLUP / POOL

TREĆA RUNDA SANKCIJA

PUTINU I LAVROVU ZAMRZAVAJU IMOVINU?

Prethodne sankcije pogodile su 351 poslanika Dume koji su podržali priznanje Rusije samoproglašenih republika u Lugansku i Donjecku

Objavljeno: 14:17h

EU se sprema da zamrzne imovinu ruskog predsednika Vladimira Putina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u okviru treće runde sankcija Rusiji, piše "Fajnenšel tajms" (FT).

Ministri spoljnih poslova planiraju da odobre paket sankcija danas popodne, zajedno sa nizom mera protiv ruskih banaka i industrije, citira list troje ljudi upoznatih s tim.

Putin i Lavrov neće biti podvrgnuti zabrani putovanja u skladu sa ovim merama, piše FT, naglašavajući spremnost EU da zadrži otvorene simbolične diplomatske mogućnosti.

Zvaničnik EU, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je Rojtersu: „Mi se krećemo najbrže što možemo“, dodajući da bi blok takođe mogao da cilja „mnogo više“ oligarha.

1 / 8 Foto: Profimedia

Procurio dokument

Prema procurelom nacrtu novih sankcija koje su dogovorili lideri EU, svi članovi Dume, ruskog saveta bezbednosti i svi beloruski zvaničnici u vojsci i Ministarstvu odbrane koji su "omogućili" invaziju na Ukrajinu biće podvrgnuti zabrani putovanja i imovina se zamrzava, izveštava Daniel Bofei iz Gardijana.

Prethodne sankcije pogodile su 351 poslanika Dume koji su podržali priznanje Rusije samoproglašenih republika u Lugansku i Donjecku.

Postoji predlog da se povećaju kriterijumi na listi za sankcionisanje pojedinaca, kao i da bi se "bolje uhvatili drugi oblici podrške režimu, uključujući oligarhe".

Još dve banke biće pod sankcijama: Alfa banka i Otkritie.

Postoji i predlog da se ruskim državljanima zabrani novi depoziti od preko 100.000 evra u bankama EU.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.