KAKVE TAČNO SANKCIJE ZAPAD UVODI RUSIJI? Britanski premijer saopštio da uvodi niz mera, EVO ŠTA ZNAMO DO SADA!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

sankcije

KAKVE TAČNO SANKCIJE ZAPAD UVODI RUSIJI? Britanski premijer saopštio da uvodi niz mera, EVO ŠTA ZNAMO DO SADA!

Evropska unija se u četvrtak pridružila širokoj lepezi sankcija, čije će posledice biti "velike i teške" po Rusiju, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Objavljeno:

Zapadne zemlje planiraju uvođenje oštrih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Rusija zatvorila nebo za Britiš erlajns.

Zapadne zemlje planiraju uvođenje još oštrijih sankcija Rusiji, koja je pokrenula invaziju na Ukrajinu. Mere su osmišljene tako da stave rusku privredu pod pritisak i primoraju predsednika Vladimira Putin da obustavi vojna dejstva.

Šta su sankcije?

Sankcije su vrsta kazne koju jedna država nameće drugoj, najčešće kako bi je sprečila u vršenju agresije ili kršenju međunarodnog prava. Osmišljene su tako da nanesu štetu privredi zemlje ili finansijama pojedinaca, kao što su najviši politički zvaničnici, a mogu se odnositi i na zabranu putovanja ili embargo na prodaju oružja. Sankcije spadaju u najozbiljnije korake koje države mogu preduzimati jedne drugima, a teža od toga je samo objava rata.

1 / 5 Foto: Profimedia

Koje sankcije Zapad uvodi Rusiji?

Premijer Velike Britanije Boris Džonson saopštio je da uvodi niz mera:

  • Zamrzavanje imovine svih velikih ruskih banaka i njihovo isključivanje iz finansijskog sistema Velike Britanije. Ova mera podrazumeva momentalno i potpuno zamrzavanje VTB, druge najveće banke Rusije
  • Donošenje zakona koji će sprečiti velike ruske kompanije, kao i samu državu, da prikupljaju sredstva ili pozajmljuju novac na britanskom tržištu
  • Zamrzavanje imovine 100 ruskih pojedinaca i entiteta koji do sada nisu bili pod sankcijama
  • Zabrana letova u Veliku Britaniju za rusku državnu avio-kompaniju Aeroflot
  • Suspendovanje izvoznih dozvola za robu dvostruke namene, koja se može koristiti u vojne svrhe
  • Zaustavljanje izvoza visokotehnoloških proizvoda i opreme za preradu nafte
  • Ograničavanje depozita koje ruski državljani mogu uplatiti na bankovne račune u Velikoj Britaniji

"Oligarsi u Londonu neće imati gde da se sakriju", rekao je premijer Džonson. Rusija je u petak odgovorila zatvarašem neba za britansku avio-kompaniju Britiš erlajns. Džonson je dodao da će slične ekonomske sankcije biće uvedene i Belorusiji, zbog uloge koju je odigrala u napadu na Ukrajinu. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko blizak je Putinu.

1 / 4 Foto: Profimedia

Američki predsednik Džozef Bajden pridružio se sankcijama, izjavivši da je Rusija "izabrala ovaj rat" i da će snositi sledeće posledice:

  • Zamrzavanje imovine četiri velike ruske banke i zabrana obavljanja transakcija u američkim dolarima
  • Sankcije se uvode i pojedincima iz Rusije, povezanim sa Kremljem
  • SAD i njihovi saveznici obustavljaju više od polovine izvoza visoke tehnologije u Rusiju, kako bi je sprečili da modernizuje vojsku, gradi brodove i avione, kao i da usavršava vazduhoplovstvo
1 / 5 Foto: Profimedia

Evropska unija se u četvrtak pridružila širokoj lepezi sankcija, čije će posledice biti "velike i teške" po Rusiju, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. "Sankcije su usmerene na sektor finansija, energetike i transporta, kao i na robu dvostruke namene, kontrolu i finansiranje izvoza, izdavanje viza, a proširuju se i kriterijumi za stavljanje pojedinaca pod sankcije i uvodi se nova lica sankcionisanih", navodi se u saopštenju EU. SAD, Velika Britanija, EU i druge zemlje su već uvele jedan paket sankcija kada je Rusija priznala nezavisnost dve otcepljene republike u Istočnoj Ukrajini. Ove mere se odnose na ruske banke i pojedince, a preduzeti su i koraci da se Rusija isključi sa finansijskih tržišta. Nemački kancelar Olaf Šolc stavio je na čekanje dozvolu za otvaranje gasovoda Severni tok 2, koji vodi od Rusije do Nemačke.

  • Ukrajinska kriza: Putinova geopolitička slagalica
  • Ruska vojska zauzela Černobilj - šta to znači
1 / 3 Foto: Profimedia

Kakve još sankcije prete Rusiji?

Zapadne zemlje razmatraju pooštravanje sankcija. Isključivanje iz važnog bankarskog sistema Svift Jedna od mogućnosti je isključivanje Rusije iz servisa za razmenu poruka o finansijskim transakcijama Svift (Swift). Ukrajina apeluje na Zapad da to učini odmah. Svift je sistem za brze bankovne transakcije i koristi ga 11.000 finansijskih institucija i banaka u 200 zemalja. Zabrana pristupa odložila bi prispeće isplata Rusiji za izvoz nafte i gasa. Kada je Iran 2012. godine isključen iz Svifta, pod pritiskom SAD, zemlja je ostala bez skoro polovine prihoda od izvoza nafte, a spoljna trgovina pala je za 30 odsto. Međutim, jedan ruski senator je upozorio da, ako Rusija bude blokirana, isporuke nafte i gasa Evropi mogu biti obustavljene.

1 / 3 Foto: Profimedia
Gas, Gasovod, Cevi
foto: Profimedia

Opadanje snabdevanja gasom, makar bilo i kratkotrajno, izazvalo bi skok cena energije. Isključivanje Rusije iz svetskih tokova novca SAD bi mogle zabraniti Rusiji da vrši transakcije u dolarima, tako što bi uvela kazne za firme koje pružaju ove usluge. Velika Britanija je takođe zapretila da će sprečiti ruske kompanije da trguju u funtama. Zapadne zemlje bi takođe mogle zabraniti izvoz visokotehnološke robe u Rusiju, kao što su poluprovodnički mikročipovi. Ovakva sankcija uticala bi na vazduhoplovni i odbrambeni sektor, ali i na druge industrijske grane, kao što je proizvodnja automobila.

SAD, EU i Velika Britanija su već stavile neke ruske banke na crnu listu. Stavljanje više njih na crnu listu može dovesti do velikog pada rublje i izazvati finansijsku krizu u Rusiji. Ruske vlasti bi morale da spasavaju bankarski sistem, što bi je mnogo koštalo. Ipak, zemlja raspolaže rezervama od više od 630 milijardi dolara za suočavanje sa ekonomskim šokovima. Vlada Velike Britanije bi mogla da uvede još mera protiv ruskog novca u londonskim finansijskim institucijama i bankama.

1 / 9 Foto: Profimedia

Koliko će sankcije koštati Zapad

Svaka mera koju zapadne zemlje preduzmu protiv Rusije ima uticaj i na njihove privrede. Sankcije protiv ruskog bankarskog sektora mogle bi da nanesu štetu zapadnim firmama koje posluju u Rusiji ili imaju račune u njenim bankama. Zabrana izvoza visokotehnološke robe pogodiće mnoge zapadne proizvođače. A što je najvažnije, Evropa iz Rusije uvozi 40 odsto prirodnog gasa koji koristi. Rusko ministarstvo spoljnih poslova preti da će uvesti sankcije Zapadu, koje bi se mogle odnositi na smanjenje ili obustavu isporuka gasa Evropi.

Bonus video:

24:50

Analitičar šokirao: Putin nije prekršio mešunarodno pravo napadom na Ukrajinu, ono je umrlo agresijom na Srbiju

(Espreso/BBC na srpskom)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.