NATO NEĆE SLATI SVOJE TRUPE! Ukrajina ostavljena na CEDILU?
Jens Stoltenberg, Foto: ap

GENERALNI SEKRETAR

NATO NEĆE SLATI SVOJE TRUPE! Ukrajina ostavljena na CEDILU?

Drugim rečima, iako je NATO oštro osudio potez Moskve koja je jutros krenula u napade na Ukrajinu, toj zemlji je ostavljeno da se brani sama

Objavljeno: 14:02h

NATO se oglasio povodom napada Rusije u Ukrajini i navela da će poslati dodatne snage vojske i opremu na istok svog bloka.

Ali, kako je objasnio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, NATO neće slati svoje trupe u Ukrajinu.

To znači, da je ta zemlja, trenutno, prepuštena samoj sebi, a taj stav dodatno utvrđuje upozoreje koje je uputio ruski predsednik rano jutros, odmah nakon što je naredio napade, svima koji i pokušaju da se umešaju u taj sukob.

Drugim rečima, iako je NATO oštro osudio potez Moskve koja je jutros krenula u napade na Ukrajinu, toj zemlji je ostavljeno da se brani sama.

Sopštenje NATO-a

"Pozivamo Rusiju da odmah prekine svoje vojne akcije i povuče sve svoje snage iz i oko Ukrajine, da potpuno poštuje međunarodno pravo i da dozvoli bezbedan i siguran pristup svim ljudima", saopštio je NATO.Kako navode, ruski lideri moraju da snose odgovornost za svoje postupke, i platiće visoku ekonomsku i političku cenu.

"Ruske akcije su ozbiljna pretnja evro-atlanskoj bezbednosti, i imaće geostrateške posledice", upozorava NATO.

"Oštro osuđujemo odluku Rusije da prizna separatističke regione istočne Ukrajine. Time se dodatno narušava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i kosi se sa sporazumima iz Minska, čiji je potpisnik Rusija. Saveznici nikada neće prihvatiti ovo nezakonito priznanje", piše u saopštenju.

"U istočni deo Alijanse razmeštamo dodatne odbrambene kopnene i vazdušne snage, kao i dodatna pomorska sredstva. Povećali smo spremnost naših snaga da odgovore na sve nepredviđene situacije. Odlučili smo, u skladu sa našim planom odbrane da zaštitimo sve saveznike, da preduzmemo dodatne korake za dalje jačanje odvraćanja i odbrane širom Alijanse. Naše mere su i ostaju preventivne, proporcionalne i neeskalirajuće", dodaje se.

Sastanak je održan hitno, uz pozive svih zvaničnika da se odgovori na napad Rusije koji je jutros počeo na istoku Ukrajine.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.