"BEZ IKAKVOG ODOBRENJA UN SU SPROVELI KRVAVU OPERACIJU PROTIV BEOGRADA": Putin naveo razloge za INTERVENCIJU, AU!
Vladimir Putin, Foto: EPA_EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

POSEBNO OBRAĆANJE

"BEZ IKAKVOG ODOBRENJA UN SU SPROVELI KRVAVU OPERACIJU PROTIV BEOGRADA": Putin naveo razloge za INTERVENCIJU, AU!

U svom posebnom obraćanju građanima Rusije, Putin je o bombardovanju rekao...

Objavljeno:

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin obratio se javnosti u Rusiji pre početka specijalne operacije u Ukrajini, u kojoj je naveo razloge za intervenciju. Između ostalog, pomenuo je i NATO agresiju na SRJ, koja je izvedena bez odobrelja SB UN.

U svom posebnom obraćanju građanima Rusije, Putin je o bombardovanju rekao:

- Prvo su bez ikakvog odobrenja Saveta bezbednosti UN sproveli krvavu vojnu operaciju protiv Beograda. Koristili su avijaciju, rakete direktno u centru Evrope. Nekoliko nedelja trajalo je neprekidno bombardovanje mirnih gradova, vitalne infrastrukture. Moramo podsetiti na te činjenice, iako pojedine zapadne kolege ne vole da se sećaju tih događaja, a kad mi govorimo o tome ne pozivaju se na norme međunarodnog prava nego na okolnosti koje tumače kako oni nalaze za shodno, rekao je predsednik Rusije.

Zatim je došao red na Irak, Libiju, Siriju, što je dovelo do humanitarne katastrofe i užasna razaranja, rekao je Putin.

- Nelegitimno korišćenje vojne sile protiv Libije, izvrtanje svih odluka Saveta bezbednosti Un o libijskom pitanju dovelo je do potpunog uništenja države, a uz to nastalo je ogromno žarište međunarodnog terorizma i do toga da je zemlja utonula u humanitarnu katastrofu.

Sličnu sudbinu spremali su i za Siriju. Borbena dejstva zapadne koalicije na teritoriji te zemlje bez saglasnosti sirijske vlade i dozvole Saveta bezbednosti UN nije ništa drugo do agresija, intervencija.

1 / 13 Foto: Profimedia

- Ipak, posebno mesto u tom nizu zauzima svakako invazija na Irak, takođe bez ikakvih pravnih osnova. Kao izgovor su iskoristili navodno pouzdane informacije kojima raspolažu SAD o tome da Irak ima oružje za masovno uništenje. A zatim se ispostavilo da u Iraku nema nikakvog hemijskog oružja. Neverovatno, začuđujuće, ali činjenica ostaje činjenica. Lagalo se na najvišem državnom nivou i s najviše govornice UN. Rezultat su ogromne žrtve, razaranja, neverovatna eskalacija terorizma - rekao je Putin.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.