KOMPLETNA HRONOLOGIJA TENZIJA U UKRAJINI! Šta se sve dogodilo od trenutka kada je Putin pokrenuo NAPAD?
Ilustracija, Foto: Profimedia

ukrajina

KOMPLETNA HRONOLOGIJA TENZIJA U UKRAJINI! Šta se sve dogodilo od trenutka kada je Putin pokrenuo NAPAD?

Stanovnici pokušavaju da pobegnu iz glavnog grada Kijeva zbog čega su nastale ogromne saobraćajne gužve

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin rano jutros je saopštio da je odlučio da Rusija pokrene specijalnu vojnu operaciju u Donbasu.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je nakon toga da se uvodi ratno stanje u zemlji. On je to rekao tokom obraćanja građanima.

Eksplozije su prijavljene u nekoliko gradova u Ukrajini, pošto je Moskva pokrenula "specijalnu operaciju" u Donbasu. Prijavljena je serija eksplozija širom Ukrajine, a očevici su rekli da su se eksplozije dogodile u blizini brojnih većih gradova.

Evo šta se događalo u Ukrajini od momenta kada je Putin najavio vojnu operaciju u Donbasu:

U TV obraćanju u 05.55 po moskovskom vremenu ruski predsednik Vladimir Putin najavio je specijalnu vojnu operaciju u ukrajinskom istočnom regionu Donbasa. Ukrajina je odmah potom proglasila vanredno stanje.

Putin je rekao da Rusija deluje u samoodbrani. On je pozvao ukrajinske vojnike da polože oružje. Bilo kakva intervencija spoljnih sila protiv Rusije dobila bi "trenutni" odgovor, rekao je on.

- Sada nekoliko veoma važnih reči za one koji bi mogli biti u iskušenju da se umešaju u događaje koji se dešavaju: ko god pokuša da nas ometa, štaviše, da stvori pretnje našoj zemlji i narodu, treba da zna da će odgovor Rusije biti trenutan i da će vas dovesti do takvih posledica sa kojima se nikada u svojoj istoriji niste suočili - upozorio je on.

Rusija je pogodila ukrajinsku infrastrukturu raketama, kaže Ukrajina. Takođe se navodi da je oborila rusku letelicu - što Moskva poriče.

Konvoji trupa i tenkova ušli su u Ukrajinu iz svih pravaca. Jedan konvoj je prešao iz Belorusije na mestu severno od glavnog grada Kijeva. Drugi je ušao sa Krima na jugu, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Navodi se da je ubijeno najmanje osam osoba.

Stanovnici pokušavaju da pobegnu iz glavnog grada Kijeva zbog čega su nastale ogromne saobraćajne gužve. Ostali stanovnici sklonili su se u metro stanicama. Dopisnici BBC-ja kažu da, iako su ljudi očekivali napad, obim invazije ih je iznenadio.

Ministar inostranih poslova Dmitro Кuleba pozvao je na razorne sankcije, uključujući zabranu Rusije da učestvuje u međunarodnom sistemu bankovnih transfera Svift.

1 / 9 Foto: Profimedia

Cene nafte skočile su na više od 100 dolara po barelu prvi put u sedam godina. Ruska valuta, rublja, pala je na najniži nivo svih vremena u odnosu na dolar i evro a pala su i britanska tržišta.

Svetski lideri su oštro osudili potez Rusije. Američki predsednik Džo Bajden rekao je da će rat doneti "katastrofalne gubitke života", britanski premijer Boris Džonson rekao je da je "zaprepašćen" "ničim izazvanim napadom", a oglasio se i francuski predsednik Emanuel Makron koji je pokušao da posreduje da se pronađe mirno rešenje za ukrajinsku krizu i da organizuje samit predsednika SAD i Rusije.

- Francuska oštro osuđuje odluku Rusije da pokrene rat. Rusija mora odmah da prekine sa vojnim operacijama. Francuska stoji uz Ukrajinu, uz ukrajinski narod i radimo sa našim partnerima i saveznicima na tome da se rat zaustavi - naveo je Makron.

Nemački kancelar Olaf Šolc je ruski napad na Ukrajinu okarakterisao kao povredu međunarodnog prava. U telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim izrazio je solidarnost Nemačke.

Bonus video:

02:28

Ukrajinci beže u Poljsku

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.