ZAŠTO BAŠ DANAS? Dopisnica CNN-a iz Moskve analizirala PUTINOVU odluku za početak RATA!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

NAPAD

ZAŠTO BAŠ DANAS? Dopisnica CNN-a iz Moskve analizirala PUTINOVU odluku za početak RATA!

Putin je opisao „specijalnu vojnu operaciju“ u ograničenim okvirima, kako bi zaštitio ljude koji žive u Donbasu koji su, kako je tvrdi, bili podvrgnuti „genocidu“, optužbi koju Ukrajina odlučno negira. Ali u sledećem dahu, on je opširnije nabacio: „NATO podržava ukrajinske neonaciste... naše akcije su samoodbrana od pretnji

Objavljeno:

Dopisnica CNN iz Moskve Džil Dougherti analizirala je za tu medijsku kuću Putinovu jutrošnju odluku da napadne Ukrajinu i time obistine one zlosutne pretnje koje je u etar puštao u javnost puna tri dana.

"Pred cik zore, neposredno pre nego što su počele eksplozije u gradovima širom Ukrajine, ruska državna televizija je neočekivano emitovala obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Dve samoproglašene „narodne republike“ Donjeck i Lugansk, u otcepljenoj ukrajinskoj oblasti Donbas, koju je on zvanično priznao kao nezavisne pre manje od dva dana, „obratile su se Rusiji sa molbom za pomoć“, rekao je on.

Da bi odgovorio na taj poziv, pokrenuo je "specijalnu vojnu operaciju". Njegova svrha: „demilitarizovati“ i „denacifikovati“ Ukrajinu, piše dopisnica CNN iz Moskve i nastavlja

" Za nekoliko minuta ruske rakete su počele da pogađaju ciljeve u Ukrajini. „Naše akcije su samoodbrana od pretnji“, rekao je on svojim sugrađanima- Rusima, tvrdeći da Moskva nije planirala da okupira Ukrajinu.

„Ne planiramo da se namećemo nikome“, insistirao je on.

Putin je opisao „specijalnu vojnu operaciju“ u ograničenim okvirima, kako bi zaštitio ljude koji žive u Donbasu koji su, kako je tvrdi, bili podvrgnuti „genocidu“, optužbi koju Ukrajina odlučno negira. Ali u sledećem dahu, on je opširnije nabacio: „NATO podržava ukrajinske neonaciste... naše akcije su samoodbrana od pretnji.

Zatim se, u vanrednom , direktno obratio pripadnicima ukrajinske vojske, baš u trenutku, dok su bili na nišanu ruske vojske. Obraćajući im se „dragi drugovi“, rekao im je da su položili „zakletvu na vernost ukrajinskom narodu, a ne antinarodnoj hunti koja pljačka Ukrajinu i zlostavlja te iste ljude“.

1 / 9 Foto: Printscreen/Twitter

„Ne sledite njena zločinačka naređenja!“ zahtevao je. od njih Putin.

„Pozivam vas da položite oružje i idete kući.

Kao što je to činio mnogo puta ranije, Putin je tvrdio da Rusija nema drugog izbora osim da se brani. Sa oštrim tonom u glasu, činilo se da preti SAD, Evropi i NATO-u koji će za samo nekoliko minuta biti svedoci kako njegove oružane snage otvaraju vatru na Ukrajinu, nešto što je Kremlj dosledno odbacivao kao zapadnjačku „histeriku“, piše dopisnica CNN Džil Dougherti iz Moskve

„Ko god pokuša da se meša, a još više, da stvara pretnje za našu zemlju, za naš narod, treba da zna da će odgovor Rusije biti trenutan i da će vas dovesti do takvih posledica koje nikada u svojoj istoriji niste doživeli.

„Spremni smo za svaki razvoj događaja. Sve neophodne odluke u vezi sa tim su donete.

Putin, koji je godinama kritikovao Zapad zbog ignorisanja njegovih pritužbi o širenju NATO-a ka ruskim granicama, konačno je uzvratio besnim udarcem.

„Nadam se“, zaključio je svoje kratko obraćanje, „da sam čuo“.

Bonus video:

01:02

Bez letova iznad Ukrajine

(Espreso/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.