ZELENSKI: "Razumemo da neće biti rata"
Volodimir Zelenski, Foto: Profimedia

zelenski

ZELENSKI: "Razumemo da neće biti rata"

Govoreći na konferenciji za medije u Kijevu, Zelenski je rekao da akcije Rusije predstavljaju "napad na suverenitet i teritorijalni integritet" Ukrajine, ali je pozvao na dalji dijalog između dve države

Objavljeno:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da veruje da "neće biti rata" sa Rusijom, ali je upozorio da će Ukrajina biti spremna ukoliko ruska vojna agresija protiv njegove zemlje eskalira.

- Razumemo da neće biti rata. Neće biti sveopšteg rata protiv Ukrajine i neće biti široke eskalacije iz Rusije. Ako bude, onda ćemo Ukrajinu postaviti na ratnu osnovu - dodao je on.

Izjava Zelenskog usledila je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin objavio svoju odluku da prizna separatističke regione Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku.

Ukrajinski predsednik je ruske akcije opisao kao formu "legalne agresije" kako bi se stvorila "snažna osnova" za moguću dalju vojnu eskalaciju u otcepljenim regionima pod kontrolom Rusije.

Govoreći na konferenciji za medije u Kijevu, Zelenski je rekao da akcije Rusije predstavljaju "napad na suverenitet i teritorijalni integritet" Ukrajine, ali je pozvao na dalji dijalog između dve države.

1 / 4 Foto: Profimedia

- Pozivamo Rusiju, i to ne prvi put, da reši ova pitanja dijalogom, da sedne za pregovarački sto. Spremni smo da pregovaramo na bilo kojem forumu, i Rusija to zna - rekao je Zelenski.

Uprkos pozivima da se nastavi sa diplomatskim naporima, Zelenski je istakao da je primio zahtev ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova da razmotri prekidanje diplomatskih odnosa sa Rusijom.

- Razmisliću o tome, i ne samo o tome, već i o efikasnim akcijama koje možemo da preduzmemo u vezi sa eskalacijom Rusije - rekao je on.

Bonus video:

02:28

Uroš Babić iz Centra za stratešku analizu o Velji Nevolji i Dijani Hrkalović

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.