PUTIN: Odluka će biti doneta DANAS!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

VAŽNO

PUTIN: Odluka će biti doneta DANAS!

"Stoga nedvosmisleno kažem 'da'. Da, moramo priznati", izjavio je Šojgu, prenosi Sputnjik

Objavljeno:

Odluka o priznavanju Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR) biće doneta danas, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sednici Saveta bezbednosti čiji su članovi podržali takav zahtev tih samoproglašenih republika u Ukrajini, javlja TASS.

"Uvažene kolege, saslušao sam vaše mišljenje. Odluka će biti doneta danas. Zahvaljujem vam na ovom susretu, na sastanku", rekao je Putin na kraju sednice.

Osim Putina, na sednici su učestvovali šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar odbrane Sergej Šojgu, predsednik Vlade Mihail Mišustin i ostali članovi Saveta.

Ranije, molbom za priznanje nezavisnosti Putinu su se obratili predsednici samoproglašenih dveju republika Denis Pušilin i Leonid Pasečnik.

Poslednjih dana situacija u Donbasu je eskalirala, navodi ruska agencija, jer Kijev ignoriše Minske mirovne sporazume i na liniji razdvajanja koncentriše "veliki deo vojske", koja "redovno granatira" i koristi zabranjenu tehniku.

Zbog pretnji Ukrajine, samoproglašene republike počele su evakuaciju žena, dece i stariji ljudi u regione RUsije, a objavljena je opšta mobilizacija, dodaje TASS.

U ovoj situaciji "nemamo izbora", ocenio je Šojgu na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Rusije.

1 / 3 Foto: Profimedia

"Stoga nedvosmisleno kažem 'da'. Da, moramo priznati", izjavio je Šojgu, prenosi Sputnjik.

Lavrov je kazao da "ne vidi drugi put".

"Kad je reč o predlogu Zapada za još dva do tri dana, kako bi promenio način razmišljanja – to je stvar ukusa, ali Zapad neće promeniti svoj stav", zaključio je Lavrov.

Priznanje DNR i LNR ostaće jedini izlaz za Moskvu ako situacija krene po negativnom scenariju i ne bude nikakvih naznaka da će se poboljšati, podcrtao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Protekle sedmice ruska Duma usvojila je nacrt rezolucije o priznavanju LNR i DNR i uputila ga na odobrenje Putinu, koji je, prema Ustavu, ovlašćen da potpiše takav akt.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.