TRAMP POD MIKROSKOPOM: Poverljiva DOKUMENTA iz Bele kuće pronađena u LETNJIKOVCU bivšeg predsednika SAD!
Donald Tramp, Foto: Profimedia

ISTRAGA

TRAMP POD MIKROSKOPOM: Poverljiva DOKUMENTA iz Bele kuće pronađena u LETNJIKOVCU bivšeg predsednika SAD!

Advokati bivšeg predsednika rekli su da "nastavljaju potragu za predsedničkim dokumentima koji pripadaju Nacionalnom arhivu"

Objavljeno:

Poverljiva dokumenta iz Bele kuće, spakovana u 15 kutija, pronađena su u letnjikovcu bivšeg predsednika Donalda Trampa u Mar-a-Lagu u američkoj saveznoj državi Floridi, saopštio je američki Nacionalni arhiv. Kako je preneo Glas Amerike (VoA), navedeno je da je ceo slučaj prosleđen američkom ministarstvu pravde.

Pismo Nacionalnog arhiva upućeno je kongresnom Odboru za nadzor koji istražuje da li je Tramp čuvao predsednička dokumenta u skladu sa zakonom.

Navodi su potvrdili spekulacije da Tramp nije po pravilma tretirao poverljiva dokumenta dok je bio predsednik i nakon što je napustio Belu kuću. To otkriće bi moglo da inicira federalnu istragu o čuvanju vladinih tajni, o čemu treba da odluče Federalni istražni biro (FBI) i Ministarstvo pravde.

Federalni zakon zabranjuje da se poverljiva dokumenta iznose na neodobrene lokacije.

Advokati bivšeg predsednika rekli su da "nastavljaju potragu za predsedničkim dokumentima koji pripadaju Nacionalnom arhivu".

1 / 6 Foto: Profimedia

U saopštenju Nacionalnog arhiva se navodi i da neke Trampove objave na društvenim mrežama nisu sačuvane u skladu sa zakonom, kao i da je osoblje Bele kuće često obavljalo službene razgovore preko privatnih telefona ili aplikacija, i da ni to nije arhivirano.

Članica Predstavničkog doma Kerolajn Maloni, koja je i predsedavajuća Odbora za nadzor, rekla je da nova otkrića "produbljuju strahovanja da je bivši predsednik flagrantno kršio federalni zakon o čuvanju dokumenata, što može da utiče na istorijski arhiv".

Zakon o predsedničkim dokumentima donet je 1978. nakon što je Ričard Nikson pokušao da uništi dokumenta povezana sa aferom Votergejt.

Propisuje da su predsednička dokumenta vlasništvo američke vlade, a ne predsednika. Sakrivanje ili uništavanje dokumenata kažnjivo je i zatvorom do tri godine.

Bonus video:

09:03

Obradović i Jovanović: POKS nije prešao na drugu stranu!?

(Espreso/Glas Amerike)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.