POGINUO VOJNIK: NAREĐENA MASOVNA EVAKUACIJA IZ UKRAJINSKOG DONBASA: Kriza na istoku (VIDEO)
Trenutna situacija, Foto: EPA-EFE/DAVE MUSTAINE

TRENUTNA SITUACIJA

POGINUO VOJNIK: NAREĐENA MASOVNA EVAKUACIJA IZ UKRAJINSKOG DONBASA: Kriza na istoku (VIDEO)

Australijski premijer Skot Morison saopštio je da Australija neće slati svoju vojsku u Ukrajinu

Objavljeno: 11:37h

Noć na istoku: Ukrajina prošla je uz međusobne artiljerijske duele, dve eksplozije na gasovodu "Družba", evakuaciju civila koja je nastavljena i međusobne optužbe da se sprema invazija. Pred zoru usledilo je zatišje. Lideri DNR i LNR se spremaju za rat.

Iz časa u čas:

9.45 - Jake eksplozije odjekuju Donjeckom.

9.32 - Kako prenosi AFP, jedan ukrajinski vojnik je poginuo tokom sukoba sa pobunjenicima na istoku zemlje.

8.55. Eksplodirala granata u Rostovskoj oblasti?

Izvor iz policije rekao je za agenciju RIA da je jedna granata navodno eksplodirala u Rostovskoj oblasti na teritoriji Tarasovskog okruga, ali zvaničnih potvrdea još uvek nema.

- Eksplozija se dogodila oko četiri sata ujutru, na 300 metara od jednog domaćinstva u selu Metjakinskaja - rekao je on.

8.53 U Belorusiji predstavnici oružanih snaga Letonije i Litvanije

U Belorusiju su danas stigli predstavnici oružanih snaga Letonije i Litvanije kako bi nadgledali vojne vežbe između Rusije i Belorusije.

- U skladu sa pozivom Ministartsva odbrane predstavnici oružanih snaga Letonije i Litvanije doputovali su danas u Belorusiju kako bi posmatrali rusko- beloruske vojne vežbe - saopštilo je belorusko Ministarstvo odbrane.

8.46 Ukrajina: Naše bezbednosne snage kontrolišu situaciju

Iz kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog saopšteno je da ukrajinske bezbednosne snage drže pod kontrolom situaciju u istočnoj Ukrajini.

8.42 - Posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izjavili su danas da su konstatovali "spektakularno povećanje" kršenja primirja na istoku Ukrajine gde se proruski separatisti i ukrajinske snage sukobljavaju od 2014. godine.

Primetili su ogromno povećanje oružanih akcija duž linije fronta, naveo je OEBS u saopštenju dodajući da sada ima isto toliko incidenata kao i pre sporazuma potpisanog u julu 2020. da se učvrsti primirje.

8.36 Zelenski odlučio da prisustvuje konferenciji u Minhenu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je da će danas prisustvovati konferenciji u Minhenu i da će se istog dana vratiti nazad u zemlju.

Vladimir Zelenski
foto: Profimedia

8.30 Oko 100.000 izbeglica do večeras stiže u Rostovsku oblast

Prema prvim procenama očekujue se da će oko 100.000 ljudi iz Donjecka i Luganska do večeras stići u Rostovsku oblast. U kampovima Sputnik i Zvezda već je smešteno oko 1.600 ljudi.

8.27 Donjeck tvrdi da ima povređenih

Vlasti DNR-a saopštile su da je jedan civil povređen u toj oblasti.

8.21 Ukrajina: 12 kršenja prekida vatre na istoku zemlje

Ukrajinska vojska saopštila je da je od ranih jutarnjih sati zabeležila 12 kršenja primirja od strane proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, ukupno 66 puta u prethodna 24 sata.

U saopštenju ukrajinske vojske objavljenom na zvaničkoj Fejsbuk stranici, navodi se da su "separatisti otvorili vatru na više od 20 naselja, koristeći tešku artiljeriju koja je zabranjena sporazumima iz Minska", prenosi Rojters.

Incidenti i granatiranja preko linije koja razdvaja vladine i proruske snage naglo su porasli ove nedelje, što je ukrajinska vlada nazvala provokacijama.

Vlada u Kijevu demantovala je najave Moskve da bi Kijev mogao da pokrene ofanzivu na istoku Ukrajine.

1 / 4 Foto: Printscreen/Twitter

08.16 Rostovska oblast uvodi vanredno stanje?

Šef Rostovske oblasti predložio je uvođenje vanrednog stanja zbog velikog priliva izbeglica koji su još sinoć počeli da pristižu iz Donbasa.

8.15 - Više od 40 odsto ruskih snaga na granici sa Ukrajinom sada je u poziciji za napad, a Moskva je započela kampanju destabilizacije, rekao je američki odbrambeni zvaničnik.

Zvaničnik, koji je anonimno razgovarao sa novinarima, rekao je da su SAD primetile značajne pomake od srede. SAD procenjuje da je Rusija stacionirala više od 150.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, javlja AFP.

-Četrdeset do pedeset posto snaga je u poziciji za napad, dodao je.

8.02 - Ukrajinska vojska je saopštila da je u subotu ujutro zabeležila 12 kršenja primirja od strane proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, nakon 66 slučajeva u prethodna 24 sata.

7.43- Australijski premijer Skot Morison saopštio je da Australija neće slati svoju vojsku u Ukrajinu, ako Rusi izvrše invaziju

Skot Morison
foto: Profimedia

7.37- U okolini Mariupolja se i dalje čuje povremene eksplozije i pucnjava na liniji razdvajanja ukrajinske vojske i snaga DNR

7.30- DNR saopštila je rano jutors da je naređena opšta mobilizacija i da se svi vojno sposobni muškarci jave u vojne jednicie.

(Espreso / Kurir/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.