Detalji dokumenta koji je Moskva poslala SAD
Ilustracija, Foto: Profimedia

TENZIJE NASTAVLJAJU

Detalji dokumenta koji je Moskva poslala SAD

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je da je predalo pismo ambasadoru

Objavljeno:

Sjedinjene Američke Države dobile su odgovor od Rusije na pismo koje su pre tri nedelje uputili Kremlju, potvrdio je zvaničnik Stejt Departmenta i rekao da je odgovor predat ambasadoru SAD u Moskvi.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je da je predalo pismo ambasadoru.

- Danas, 17. februara, američki ambasador Džon Saliven, pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i predato mu je pismo u kom se iznosi reakcija na prethodno dobijen odgovor SAD o ruskom nacrtu ugovora između Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država o bezbednosnim garancijama - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Ministarstvo je u dokumentu posebno naglasilo neprihvatljivost zahteva za povlačenjem ruskih trupa iz određenih područja zemlje. Ministarstvo je istaklo da je Rusija zabrinuta zbog rastuće vojne aktivnosti Sjedinjenih Država i NATO-a direktno u blizini ruskih granica, "dok se naše 'crvene linije' i suštinski bezbednosni interesi, kao i suvereno pravo Rusije da ih štiti, i dalje ignorišu”.

- Ultimatumi da se trupe povuku sa određenih područja na ruskim teritorijama, praćeni pretnjama o oštrijim sankcijama, su neprihvatljivi i podrivaju izglede za postizanje stvarnih sporazuma - navodi se u odgovoru.

Navodi se i da Rusija ne planira bilo kakvu invaziju na Ukrajinu, zbog čega se „izjave o odgovornosti Moskve za eskalaciju ne mogu posmatrati drugačije nego kao pokušaj pritiska i obezvređivanja ruskih predloga o bezbednosnim garancijama“.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.