Amerika dobila odgovor iz Rusije
Ilustracija, Foto: Profimedia

KONAČNO!

Amerika dobila odgovor iz Rusije

Sergej Lavrov je ranije danas rekao da će Moskva poslati odgovor SAD koji se tiču bezbednosnih garancija

Objavljeno: 15:12h

Sjedinjene Američke Države dobile su odgovor od Rusije na pismo koje su pre tri nedelje uputili Kremlju, rekao je zvaničnik Stejt Departmenta.

- Možemo da potvrdimo da je stigao odgovor od Ruske Federacije. Isti je predat ambasadoru u Moskvi - rekao je zvaničnik.

Podsetimo, Sergej Lavrov je ranije danas rekao da će Moskva poslati odgovor SAD koji se tiču bezbednosnih garancija. Lavrov je rekao i da će Moskva objaviti detalje pisma.

Pre tri nedelje su SAD zvaničnoj Moskvi uputili pismo u kojem su, kako su preneli pojedini mediji, SAD i NATO ponudili Moskvi dijalog o kontroli naoružanja i mere za sprečavanje incidenata u zamenu za deeskalaciju situacije u vezi sa Ukrajinom i povlačenje ruskih trupa i mirovnjaka sa Krima, Pridnjestrovlja, iz Južne Osetije i Abhazije.

U dokumentima u koje je imao uvid španski Pais se, između ostalog, navodi da su SAD spremne da razgovaraju o inspekcijama objekata u Rumuniji i Poljskoj, u kojima su postavljeni protivvazdušni raketni sistemi, u zamenu za inspekcije takvih istih objekata ruskih oružanih snaga.

Pais je preneo da su SAD u dokumentu izrazile spremnost da razgovaraju o "mehanizmima transparentnosti kroz koje bi bilo potvrđeno odsustvo krstararećih raketa Tomahavk na lokacijama u Rumuniji i Poljskoj, pod uslovom da Rusija pristane na recipročne mere i uvid u dve raketne baze".

Kada je pismo stiglo u Moskvu, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov potvrdio je da je Moskva dobila pismeni odgovor od SAD na svoje zahteve za uveravanja u vezi sa širenjem NATO-a, ali je izrazio razočarenje zbog nedostatka ustupaka.

Lavrov je rekao da "nije bilo pozitivnog odgovora“ u dokumentu koji je američka strana dostavila nakon višenedeljnih razgovora sa njihovim kolegama.

1 / 4 Foto: Profimedia

- Glavno pitanje je naš jasan stav o neprihvatljivosti daljeg širenja NATO-a na istok i razmeštanja visokodestruktivnog naoružanja koje bi moglo da ugrozi teritoriju Ruske Federacije - rekao je tada Lavrov.

"Naše osnovne bezbednosne brige da budu uvažene"

Inače, Lavrov je danas zahtevao da se ključna bezbednosna pitanja Rusije prvo reše u bilo kakvim pregovorima sa Sjedinjenim Državama i NATO-om pre nego što budu rešena druga bezbednosna pitanja.

Nakon današnjeg sastanka sa italijanskim kolegom Luiđijem di Majom u Moskvi, Lavrov je rekao da, na primer, bilo kakav sporazum o ograničavanju i zaustavljanju raspoređivanja raketa kratkog i dugog dometa u Evropi ili smanjenju vojnog rizika u vezi sa vojnim vežbama neće biti rešen „sve dok se ne uspostavi dogovor o našim ključnim pozicijama“.

- To je neširenje NATO-a na istok, nepostavljanje udarnog naoružanja i poštovanje vojne i političke konfiguracije u trenutku potpisivanja osnivačkog akta između Rusije i NATO - naveo je Lavrov kao osnovne zahteve.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.