NEMAČKI KANCELAR IDE U KIJEV I MOSKVU! Šolc će pokušati da utiša RATNE BUBNJEVE koji odjekuju istočnom Evropom
Olaf Šolc, Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

MIROVNA MISIJA

NEMAČKI KANCELAR IDE U KIJEV I MOSKVU! Šolc će pokušati da utiša RATNE BUBNJEVE koji odjekuju istočnom Evropom

Cilj putovanja je da nađemo način da obezbedimo mir u Evropi, rekao je Šolc novinarima uoči puta dodavši da rusko gomilanje vojske duž granice sa Ukrajinom predstavlja veoma, veoma ozbiljnu pretnju

Objavljeno:

Nemački kancelar Olaf Šolc doputovaće danas u Kijev pre posete Moskvi u pokušaju da ublaži "veoma kritičnu" pretnju ruske invazije koja bi mogla da izazove najgoru krizu od Hladnog rata.

Šolc će se danas sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim a sutra će, u okviru diplomatskih napora za deeskalaciju krize kroz dijalog, o Ukrajini razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Šolcov program putovanja ide obrnutim redosledom od onog koji je prošle nedelje napravio francuski predsednik Emanuel Makron u svom pokušaju da utiša ratne bubnjeve koji odjekuju istočnom Evropom.

Cilj putovanja je da nađemo način da obezbedimo mir u Evropi, rekao je Šolc novinarima uoči puta dodavši da rusko gomilanje vojske duž granice sa Ukrajinom predstavlja veoma, veoma ozbiljnu pretnju.

1 / 4 Foto: Profimedia

Nemački lider je poručio da Ukrajina može da računa na solidarnost Nemačke, naročito na finansijsku pomoć za stabilizaciju ekonomije.

Dok Zapad tvrdi da Rusija samo što nije napala Ukrajinu i licitira datumima, Moskva uporno naglašava da im invazija na suseda nije u planu, ali poručuje da bi mogla da preduzme neodređenu vojno-tehničku akciju ukoliko se ne ispune njeni bezbednosni zahtevi među kojima je, između ostalog, poziv NATO-u da nikada ne primi Ukrajinu u svoje članstvo i da povuče svoje snage iz istočne Evrope.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.