AMERIKA POZVALA GRAĐANE DA NAPUSTE UKRAJINU U ROKU OD 48 SATI!
Foto: Profimedia

AUUU

AMERIKA POZVALA GRAĐANE DA NAPUSTE UKRAJINU U ROKU OD 48 SATI!

Uprkos toj poruci Saliven je dodao da nije jasno da li je Putin odlučio da izvrši invaziju

Objavljeno:

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven upozorio je danas Amerikance koji borave u Ukrajini da u roku od 48 sati napuste tu zemlju zbog mogućeg napada Rusije, kako ne bi doveli svoj život u opasnost.

- Svaki Amerikanac u Ukrajini treba što pre da ode iz te zemlje u narednih 24 do 48 sati. Očigledno je da ne možemo da predvidimo budućnost, ne znamo šta će se dogoditi, ali je rizik sada dovoljno visok i preti nam neposredna opasnost - rekao je Saliven.

On je dodao da je ovo razumna odluka.

- Ako do napada dođe, verovatno će započeti bombardovanjem i raketnim napadima u kojima može doći do ubijanja civila bez obzira na njihovu nacionalnost. Naknadna kopnena invazija uključivala bi navalu gronmnog broja borbenih snaga - rekao je on.

Uprkos toj poruci Saliven je dodao da nije jasno da li je Putin odlučio da izvrši invaziju.

- Želim da budem kristalno jasan. Predsednik Putin nije doneo konačnu odluku, ali postoji velika zabrinutost na osnovu onoga što vidimo da se dešava na terenu i onoga što su naši obaveštajni agenti otkrili - rekao je Saliven, piše CNN.

Kasnije je dodao da postoji veoma jasna mogućnost da Rusija deluje vojno, ali ne može da precizira kada i na koji način.

- Neću da ulazim u obaveštajne informacije koje imamo, ali ako pogledate snage u Belorusiji i Rusiji sa druge strane ukrajinske granice na severu i istoku, jasno je da su Rusi u poziciji da mogu ovog časa da pokrenu invaziju - upozorio je on.

SAD zbog straha od invazije planiraju da povuku svoje posmatrače iz Misije OEBS-a u Ukrajini jer se bezbednosna situacija pogoršava, tvrde dva izvora upoznata sa situacijom.

Bajdenova administracija takođe razmatra o novom smanjenju članova u ambasadi u Kijevu i povlačenja drugih službenika američke Vlade iz Ukrajine zbog novih podataka koje imaju, a koji sugerišu da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu pre kraja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Pema procenama SAD Rusija je pozicionirala više od 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, a prema informacijama jednog zvaničnika Bajdenove administracije, ovaj broj se tokom ove nedelje povećao.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.