"NIŠTA NIJE NEIZBEŽNO": Blinken o konfliktu sa Kinom
Entoni Blinken, Foto: Profimedia

DRŽAVNI SEKRETAR

"NIŠTA NIJE NEIZBEŽNO": Blinken o konfliktu sa Kinom

Blinken je to izjavio neposredno pre sastanka sa ministrima spoljnih poslova Australije, Indije i Japana

Objavljeno:

Američki državni sekretar Entoni Blinken je izjavio danas da konflikt sa Kinom nije neizbežan, ali da Sjedinjene Države moraju da podrže svoje saveznike u kreiranju sistema zasnovanog na pravilima kojem, kako tvrdi, preti kineska agresija.

Blinken je to izjavio neposredno pre sastanka sa ministrima spoljnih poslova Australije, Indije i Japana, zemalja koje čine indo-pacifički blok oformljen s ciljem da se suprotstavi regionalnom uticaju Kine, javlja agencija AP, a prenosi Tanjug.

Na pitanje novinara da li je sukob sa Kinom u Indo-pacifiku neizbežan, Blinken je odgovorio: “Ništa nije neizbežno”.

- Mislim da delimo zabrinutost da je Kina poslednjih godina delovala agresivnije na domaćem terenu i agresivnije u regionu, a potencijalno i šire - poručio je Blinken.

1 / 11 Foto: Profimedia

Australijski premijer Skot Morison je,posle sastanka sa Blinkenom, indijskim ministrom spoljnih poslova Subramanjamom Džašankarom i japanskim ministrom spoljnih poslova Hajašijem Jošimasom, izjavio da ga je umirila zajednička posvećenost suprotstavljanju onima koji primenjuju silu.

1 / 4 Foto: Profimedia

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je ove nedelje SAD da koriste ovaj indo-pacifički blok da bi primorale druge zemlje da prihvate standarde američke demokratije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.