"NEMA POMAKA U REŠAVANJU KRIZE": Propali pregovori Rusije i Ukrajine?
Vojska, Foto: Profimedia

TENZIJA RASTE

"NEMA POMAKA U REŠAVANJU KRIZE": Propali pregovori Rusije i Ukrajine?

Ukrajinski izaslanik Andrij Jermak rekao je kako nije došlo do pomaka, ali da obe strane žele da nastave razgovore

Objavljeno:

Rusija i Ukrajina izvestile su kako nisu uspele da postignu nikakav pomak u razrešavanju krize nakon dana razgovora sa francuskim i nemačkim zvaničnicima.

Ruski izaslanik Dmitrij Kozak rekao je na konfereciji za novinare nakon jučerašnjeg razgovora u Berlinu kako nije bilo moguće pomiriti različita tumačenja Rusije i Ukrajine oko sporazuma Minsk II iz 2015. koji je imao za cilj okončanje borbe između proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga.

Ukrajinski izaslanik Andrij Jermak rekao je kako nije došlo do pomaka, ali da obe strane žele da nastave razgovore.

„Nadam se da ćemo se vrlo brzo ponovo sastati i nastaviti ove pregovore“, rekao je Jermak.

Stotine incidenata dnevno u Donbasu

Sukob u odmetnutim regijama Donjecku i Lugansku, zajedno poznatim kao Donbas, tinja godinama unazad. Promatrači Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) beže česta kršenja sporazuma, ponekad nailazeći na stotine incidenata dnevno.

Ukrajina navodi kako je od 2014. ubijeno oko 15.000 ljudi.Sa druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je Ukrajinu da pokušava da prekroji sporazum i bira samo elemente koji su joj najpovoljniji. Ukrajina govori kako je predana sporazumu.

Ukrajina: Rusija ima snage unutar naše zemlje

"Ukrajinska strana je usmerena na konstruktivan dijalog. Svi su danas potvrdili da imamo sporazume iz Minska i da treba da ih ispunimo", rekao je Jermak, prenosi Hina.

1 / 5 Foto: AP

Ukrajina odbacuje tvrdnje da Moskva nema nikakve veze sa sukobom. Kijev odbija da pregovara s čelnicima odcepljenih regija, ali je predsednik Vladimir Zelenski predložio razgovore s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, što je Kremlj do sada odbijao.

Rusija poriče da planira invaziju na Ukrajinu, ali govori kako je uvela "crvene linije" kako bi osigurala da njen bivši sovjetski sused ne uđe u NATO i da onda alijansa na teritoriji Ukrajine postavlja baze i rakete.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.