BRITANIJA RAZMATRA SLANJE VOJNIH BRODOVA U JUGOISTOČNU EVROPU! Džonson otkrio sve detalje
Boris Džonson, Foto: Profimedia

BRITANSKI PREMIJER

BRITANIJA RAZMATRA SLANJE VOJNIH BRODOVA U JUGOISTOČNU EVROPU! Džonson otkrio sve detalje

Britanske sankcije i druge mere biće spremne u slučaju bilo kakvog ruskog napada

Objavljeno:

Vlada Velike Britanije razmatra opciju slanja vojnih brodova u Jugoistočnu Evropu, kako bi zaštitila svoje saveznike, naveo je britanski premijer Boris Džonson u članku za "Tajms".

Prema njegovim rečima, Britanija se priprema da ojača multinacionalni bataljon NATO-a razmešten u Estoniji. Džonson je napisao da će Britanija povećati i doprinos Združenim ekspedicionim snagama – udruženju koje predvodi London i u kojem su snage 10 zemalja iz Skandinavije i severnog dela Evrope.

U tekstu se navodi i to da London želi da pošalje borbene avione "tajfun" Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva i brodove Kraljevske ratne mornarice, radi zaštite Jugoistočne Evrope, prenosi Srna.

Džonson je, ipak, izrazio uverenje da se kriza u Ukrajini može rešiti diplomatskim sredstvima.

Britanski premijer je takođe poručio da će sankcije i druge mere biti spremne u slučaju ruskog napada na Ukrajinu, a njegova vlada će tražiti od parlamenta i sankcije za ruske pojedince i kompanije.

-Britanske sankcije i druge mere biće spremne u slučaju bilo kakvog ruskog napada, napisao je.

-Vlada će tražiti od parlamenta nova ovlašćenja za sankcionisanje šireg spektra ruskih pojedinaca i entiteta, uključujući svake kompanije koja je povezana sa ruskom državom ili posluje u sektoru koji je od strateškog značaja za Kremlj, naveo je Džonson u članku.

1 / 6 Foto: Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden je juče, posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, izjavio da će gasovod ''Severni tok 2'' biti zaustavljen ako Rusija napadne Ukrajinu.

Šolc je poručio da njih dvojica imaju jedinstven pristup Ukrajini, Rusiji i sankcijama, ali nije direktno potvrdio planove za ''Severni tok 2''.

1 / 5 Foto: Profimedia

Zapad optužuje Rusiju da priprema, kako tvrdi, "invaziju" na Ukrajinu, i preti Moskvi uvođenjem oštrih sankcija u tom slučaju, dok Rusija odbacuje te tvrdnje.

Bonus video:

42:14

USIJANJE 07.02.2022.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.