PALA ODLUKA! SAD odobrile prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od 100 miliona dolara
Ilustracija, Foto: Profimedia

NAORUŽANJE

PALA ODLUKA! SAD odobrile prodaju oružja Tajvanu u vrednosti od 100 miliona dolara

Ambasador Kine u SAD upozorio je prošlog meseca da bi dve vojne sile mogle ući u vojni konflikt ako Vašington nastavi da podržava nezavisnost Tajvana

Objavljeno:

Sjedinjene Američke Države odobrile su prodaju vojne opreme i usluga Tajvanu u vrednosti od 100 miliona dolara za održavanje i unapređenje raketnog odbrambenog sistema "patriot" koje koristi to ostrvo, saopštio je Pentagon.

U saopštenju američke Agencije za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane (DSCA) se navodi da je dostavila potrebnu potvrdu kojom se o tome obaveštava Kongres, a nakon dobijanja odobrenja od Stejt departmenta za prodaju koju je zatražila ambasada Tajvana u Vašingtonu, prenosi agencija Rojters.

Nadogradnja sistema protivvazdušne odbrane patriot bi pomogla da se poboljša bezbednost primaoca, kao i u očuvanju političke stabilnosti, vojne ravnoteže, ekonomije i napretka u regionu, navodi se u saopštenju DSCA.

Predložena prodaja služi nacionalnim, ekonomskim i bezbednosnim interesima SAD tako što podržava stalne napore primaoca da modernizuje svoje oružane snage i održi kredibilnu odbrambenu sposobnost, navodi američka agencija.

1 / 5 Foto: Profimedia

Tajvan pozdravio odluku

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana je poručilo da veoma pozdravlja ovu odluku, i da će Tajvan, suočavajući se sa kontinuiranom vojnom ekspanzijom i provokativnim akcijama Kine, održati svoju nacionalnu bezbednost čvrstom i nastaviti da produbljuje blisko bezbednosno partnerstvo između Tajvana i Sjedinjenih Država.

Ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da je odluka o nabavci novijih raketa "patriot" doneta tokom sastanka sa američkim zvaničnicima iz administracije predsednika Donalda Trampa u 2019. i da očekuje da će sporazum "stupiti na snagu" u roku od mesec dana.

Ambasador Kine u SAD upozorio je prošlog meseca da bi dve vojne sile mogle ući u vojni konflikt ako Vašington nastavi da podržava nezavisnost Tajvana.

Bonus video:

16:36

VEČERNJI DNEVNIK 07.02.2022.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.