U EVROPSKOJ ZEMLJI OTKRIVENA NOVA VISOKO VIRULENTNA VARIJANTA HIV-A! Izaziva brže propadanje imunološkog sistema
Ilustracija, Foto: Profimedia

OKSFORDSKI NAUČNICI OBJAVILI OTKRIĆE

U EVROPSKOJ ZEMLJI OTKRIVENA NOVA VISOKO VIRULENTNA VARIJANTA HIV-A! Izaziva brže propadanje imunološkog sistema

Smatraju da nema razloga za zabrinutost zbog toga što danas postoje delotvorni moderni lekovi

Objavljeno:

Oksfordski naučnici objavili su otkriće visoko virulentne varijante HIV-a koja se skrivala decenijama u Holandiji i koja izaziva brže propadanje imunološkog sistema.

Njihova analiza, objavljena u četvrtak u časopisu "Science", pokazala je da su pacijenti zaraženi "VB varijantom" imali u krvi 3,5 do 5,5 puta viši nivo virusa od osoba zaraženih drugim varijantama, kao i brzo propadanje imunološkog sistema, piše AFP.

Ipak, smatraju da nema razloga za zabrinutost zbog toga što danas postoje delotvorni moderni lekovi.

Studija je pokazala da su, nakon početka lečenja, osobe s varijantom VB imale sličan oporavak imunološkog sistema i preživljavanje kao osobe s drugim varijantama HIV-a.

- Nema razloga za uzbunu zbog ove nove varijante virusa - rekao je epidemiolog iz Olsforda Kris Vajmant, vođa studije.

Varijanta se verovatno pojavila krajem 1980-ih i početkom 1990-ih u Holandiji, prema naučnicima, ali je počela da se povlači oko 2010. godine.

Budući da moderno lečenje deluje na tu varijantu naučnici smatraju da široko rasprostranjeno lečenje HIV-a u Holandiji nije doprinelo evoluciji virusa.

1 / 6 Foto: Profimedia

Evolucija u virulentniji virus

Ističu da su rana detekcija zaraze i lečenje presudni.

- Naši nalazi naglašavaju važnost preporuka Svetske zdravstvene organizacije da pojedinci izloženi riziku zaraze HIV-om imaju pristup redovnom testiranju kako bi se omogućila rana dijagnoza, nakon čega odmah sledi lečenje - rekao je koautor studije Kristov Frejzer sa Oksforda.

Istraživanje je takođe potvrdilo teoriju da virusi mogu da evoluiraju kako bi postali virulentniji, što je raširena hipoteza za koju nije pronađeno mnogo potvrde u stvarnom svetu.

Delta varijanta novog korona virusa bila je jedan takav primer.

- Otkriće varijante HIV-a bi zato trebalo da bude upozorenje da nikada ne bismo smeli biti previše samouvereni u vezi sa tvrdnjom da će virusi evoluirati samo da bi postali blaži - rekao je Vajman.

Tim je ukupno pronašao 109 osoba zaraženih varijantom VB, od kojih samo četiri žive izvan Holandije, ali još uvek u zapadnoj Evropi.

Ima više od 500 mutacija

Virus HIV-a stalno se razvija, toliko da svaka zaražena osoba ima malo drugačiju verziju. VB varijanta ima preko 500 mutacija.

- Pronalaženje nove varijante je normalno, ali pronalaženje nove varijante s neuobičajenim svojstvima nije - posebno one sa povećanom virulentnošću - objasnio je Vajman.

Naučni tim prvo je identifikovao varijantu VB u 17 HIV pozitivnih pojedinaca analizirajući podatke iz projekta BEEHIVE, inicijative za prikupljanje podataka i analizu u Evropi i Ugandi.

Budući da je 15 od 17 iz Holandije, proučili su podatke 6700 HIV pozitivnih Holanđana, identifikujući još 92 sa tom varijantom.

Prvo pojavljivanje varijante VB pronađeno je kod osobe kojoj je zaraza dijagnostikovana 1992, a imala je ranu verziju varijante, dok je najstarije otkriće kod osobe zaražene 2014.

Drugi naučnici od tada su pronašli nove osobe sa tom varijantom kod kojih je zaraza dijagnostikovana posle 2014. godine.

Lekari obično mere pogoršanje imunološkog sistema, izazvano zarazom HIV-om, praćenjem pada CD4 T-ćelija, koje su meta virusa HIV-a i ključne su za zaštitu od zaraze.

Kod pacijenata inficiranih varijantom VB smanjenje broja CD4 dogodilo se "dva puta brže u poređenju s drugim varijantama, što ih je izložilo riziku razvoja simproma AIDS-a mnogo brže" - rekli su naučnici.

Osim povećanog uticaja na imunološki sistem, tim je takođe utvrdio da je varijanta VB zaraznija.

Do tog zaključka su došli nakon poređenja različitih verzija varijante VB dobijenih od zaraženih pacijenata.

Činjenica da su te verzije bile toliko slične sugeriše da je virus brzo prešao s jedne osobe na drugu - pre nego što je mogao da nakupi mnogo mutacija.

1 / 6 Foto: EPA / Zoltan Balogh

Rana dijagnostika presudna

- Budući da varijanta VB prouzrokuje brži pad snage imunološkog sistema, tim je važnije što pre dijagnostikovati i započeti lečenje - navodi se u sopštenju naučnog tima.

- To smanjuje vreme koje HIV ima na raspolaganju da oštetiti imunitet i ugrozi njihovo zdravlje - dodao je Frejzer.

Frejzer je glavni istraživač projekta BEEHIVE, koji je pokrenut 2014. kako bi prikupio podatke o tome kako mutacije HIV virusa utiču na težinu bolesti.

Prethodno se smatralo da se te razlike uglavnom odnose na snagu imunološkog sistema pacijenata.

Naučnici su rekli da ne mogu identifikovati i koja je genetska mutacija u VB varijanti uzrokovala njenu virulenciju, ali se nadaju da će buduće studije to moći.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.