BEZ TRAGA! Više stotina DEČAKA nestalo iz zatvora u Siriji, ustanova pod kontrolom KURDSKIH snaga
Ilustracija, Foto: Profimedia

MEŠOVITOG POREKLA I NACIONALNOSTI

BEZ TRAGA! Više stotina DEČAKA nestalo iz zatvora u Siriji, ustanova pod kontrolom KURDSKIH snaga

Njihov nestanak je primećen nakon što su se kurdske snage deset dana borile protiv militanata Islamske države da ponovo povrate kontrolu nad tim objektom

Objavljeno:

Više stotina dečaka nestalo je iz jednog zatvora u Siriji pod kontrolom kurdskih snaga u kojem su držani pripadnici Islamske države i njihove porodice.

Njihov nestanak je primećen nakon što su se kurdske snage deset dana borile protiv militanata Islamske države da ponovo povrate kontrolu nad tim objektom, saopštila je danas organizacija Hjuman rajts voč (HRW).

Deca su mešovitog porekla i nacionalnosti, navodi se u izveštaju HRW-a, a prenosi agencija AP.

U izveštaju se dodaje da su pojedina deca tamo rođena, dok su druga dovedena od strane svojih roditelja džihadista koji su se pridružili takozvanom "kalifatu" proglašenom 2014. godine nad delovima Sirije i Iraka.

Deca su držana u zatvoru jer su mnoge vlade odbile da ih vrate u domovinu, dok su kurdske vlasti izrazile zabrinutost da možda imaju ekstremističke tendencije.

Nejasno je, međutim, koliko dečaka u zatvoru je obučavala IS, niti da li je neko od njih počinio zlocine.

U zatvoru u gradu Hasaka na severoistoku Sirije, poznatom kao Gvajran ili al-Sina, bilo je više od 3.000 zatvorenika, od kojih su oko 600 bila deca.

"Sirijske demokratske snage počele su da evakuišu muškarce i dečake iz opkoljenog zatvora pre nekoliko dana, ali svet još uvek nema pojma koliko ih je živih ili mrtvih", izjavila je Leta Tejler iz HRW-a, govoreći o snagama koje predvode Kurdi.

Iako su dečaci prvobitno bili odvojeni od odraslih, grupe su pomešane kada su borbe počele 20. januara napadom Islamske države na taj zatvor.

Neki zatvorenici su pobegli, dok su drugi, uključujući zatočenu decu, uzeti kao taoci u bici koja je usledila.

Komandant Sirijskih demokratskih snaga Novruz Ahmad je izjavila da su su kurdske snage preuzele potpunu kontrolu nad zatvorom, i potvrdila je da je ubijeno 77 zaposlenih u zatvoru, 40 kurdskih boraca i 4 civila, zajedno sa 374 zatočenika i napadača IS.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.