ERDOGAN DANAS U POSETI UKRAJINI! Nakon predloga da Ankara bude posrednik u smirivanju napetosti sa Rusijom
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Profimedia

BEZ ZAUZIMANJA STRANA

ERDOGAN DANAS U POSETI UKRAJINI! Nakon predloga da Ankara bude posrednik u smirivanju napetosti sa Rusijom

Ankara i Kijev su dan ranije objavili da će potpisati nekoliko sporazuma, među njima i onaj o slobodnoj trgovini

Objavljeno:

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetiće danas Ukrajinu, nakon što je predložio da Ankara bude posrednik u smirivanju napetosti sa Rusijom, bez zauzimanja strana.

Ankara očekuje da će se napetosti zaista ublažiti nakon susreta Erdogana sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, piše Rojters pozivajući se na neimenovanog turskog zvaničnika.

Ankara i Kijev su dan ranije objavili da će potpisati nekoliko sporazuma, među njima i onaj o slobodnoj trgovini.

Rusija odbacuje tvrdnje Zapada da planira invaziju na Ukrajinu i traži bezbednosne garancije da se NATO neće dalje širiti na istok niti postavljati raketne sisteme u Ukrajinu.

Erdoganova poseta usledila je posle poseta čelnika NATO članica Velike Britanije, Poljske i Holandije Kijevu.

Turska ima dobre odnose i sa Ukrajinom i sa Rusijom ali navodi da će kao članica NATO-a učiniti šta je potrebno ako Rusija napadne.

Ankara se još u novembru ponudila da bude posrednik, a turski diplomatski izvori prošlog meseca su tvrdili da su i Kijev i Moskva otvoreni za tu ideju.

Drugi turski zvaničnik, takođe neimenovan, rekao je da će Erdogan u telefonskom pozivu pozvati dve strane na suzdržanost i dodao da Ankara želi da nastavi saradnju sa obe "veoma važne" države.

Turski pristup nije "zauzimanje jedne strane", rekao je zvaničnik i dodao da se očekuje da će "Erdoganovom inicijativom i u poruke koje će poslati, napetosti smiriti".

1 / 8 Foto: Profimedia

Turska deli Crno more sa Ukrajinom i Rusijom. Erdogan je ranije ocenio da bi sukob u tom regionu bio neprihvatljiv i upozorio Rusiju da invazija ne bi bila mudar potez.

Iako sa Rusijom sarađuje na području energetike i obrane, Turska se protivi politici Moskve u Siriji i Libiji, kao i ruskoj aneksiji Krima 2014. godine. Sa druge strane, Ankara je Ukrajini prodala sofisticirane vojne dronove.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.