LAVROV: "Glavni cilj Vašingtona nije SUDBINA Ukrajine, već eksalacija TENZIJE oko Ruske Federacije"
Sergej Lavrov, Foto: Profimedia

tenzije

LAVROV: "Glavni cilj Vašingtona nije SUDBINA Ukrajine, već eksalacija TENZIJE oko Ruske Federacije"

Šef ruske diplomatije je naveo da je, ako ukrajinski predsednik Zelenski želi da razgovara o normalizaciji odnosa sa Rusijom, Moskva je spremna

Objavljeno:

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da SAD koriste predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog za jačanje napetosti oko Rusije.

"Glavni cilj Vašingtona u ovom slučaju nije sudbina Ukrajina uopšte, njima je važno da eskaliraju tenzije oko Ruske Federacije, kako bi zatvorili tu temu i potom se bavili Kinom, kako pišu sami američki politikolozi“, rekao je Lavrov u intervjuu za radio-stanice Sputnjik, Eho Moskve, Govori Moskva i Komsomolska pravda.

Dodao je da ne može da zamisli kako SAD žele da zatvore tu temu i dodao da ako je tamo ostalo razumnih političkih tehnologa, moraju da shvate da je taj put ne vodi nikuda, prenosi agencija RIA novosti.

1 / 4 Foto: Profimedia

Šef ruske diplomatije je naveo da je, ako ukrajinski predsednik Zelenski želi da razgovara o normalizaciji odnosa sa Rusijom, Moskva je spremna. Lavrov je dodao da, ako Zelenski želi da razgovara o Donbasu, to treba da čini u kontakt-grupi, koja, prema odluci normandijskog formata, treba da razmatra sva pitanja direktno između Kijeva i Donjecka i Kijeva i Luganska.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije sa Ukrajinom.

Zapad optužuje Rusiju da priprema napad na tu zemlju, dok Moskva odbacuje te tvrdnje i traži garancije da se NATO neće širiti na istok, kao i da Ukrajina neće ući u članstvo Alijanse.

Lavrov je izjavio danas da Rusija želi diplomatiju, a ne rat, posle američkog poziva da se "vrati za pregovarački sto" i da ne napada Ukrajinu."Izabrali smo put diplomatije pre niz decenija", rekao je Sergej Lavrov u intervjuu koji je emitovan na više ruskih medija.

On je rekao da Rusija mora da radi sa svima i da je to njen princip. "Ako je do Rusije, rata neće biti. Ne želimo ratove. Ali nećemo ni dozvoliti da se naši interesi grubo gaze, ignorišu", rekao je Lavrov.

Bonus video:

00:36

Robna razmena Kine i zemalja duž „Pojasa i puta“ oborila novi rekord u 2021.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.