"ZAHTEV DA UKRAJINA NE UĐE U NATO NIJE PRIHVAĆEN": Blinken o pisanom odgovoru Vašingtona Rusiji
Entoni Blinken, Foto: Profimedia

AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

"ZAHTEV DA UKRAJINA NE UĐE U NATO NIJE PRIHVAĆEN": Blinken o pisanom odgovoru Vašingtona Rusiji

Vašington je jasno stavio do znanja da ruski zahtevi da NATO povuče trupe i oružje iz istočne Evrope i zabrani Ukrajini da se ikada pridruži nemogu biti prihvaćeni, a poručio je da je spreman da razgovara o drugim temama kao što su kontrola naoružanja i mere za izgradnju poverenja

Objavljeno:

Američki državni sekretar Entoni Blinken poručio je danas da pisani odgovor Vašingtona na ruske bezbednosne zahteve postavlja diplomatski put za sprečavanje vojne eskalacije protiv Ukrajine, ako Moskva tome pristupi ozbiljno, ali i da nema ustupaka u pogledu glavnih ruskih zahteva.

Blinken je saopštio da dokument, dostavljen danas Rusiji, ima "principijelnu i pragmatičnu ocenu" povodom zabrinutosti koju je Moskva iskazala, dodajući da je odgovor u potpunosti koordiniran sa Ukrajinom i evropskim saveznicima Vašingtona, prenosi Rojters.

- Sve što tamo piše, predstavlja ozbiljan diplomatski put napred, ako Rusija to izabere - rekao je Blinken novinarima, dodajući da očekuje nastavak razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u narednim danima.

1 / 8 Foto: Profimedia

Blinken je dodao da odgovor SAD na zahteve Rusije potvrđuje da je Vašington otvoren za dijalog i da preferira diplomatiju, ali da ostaje na Rusiji kako će da odgovori.

On je takođe upozorio da će Sjedinjene Države biti spremne u svakom slučaju.

Prema njegovim rečima, dokument neće biti objavljen u javnosti jer "smatra da je diplomatija ima najbolju šansu za uspeh ukoliko pruža prostor za poverljive razgovore".

"Zahtev da Ukrajina ne uđe u NATO nije prihvaćen"

Vašington je jasno stavio do znanja da ruski zahtevi da NATO povuče trupe i oružje iz istočne Evrope i zabrani Ukrajini da se ikada pridruži nemogu biti prihvaćeni, a poručio je da je spreman da razgovara o drugim temama kao što su kontrola naoružanja i mere za izgradnju poverenja.

Državni sekretar rekao je da SAD nisu napravile nikakve ustupke u pogledu glavnih ruskih zahteva u vezi sa Ukrajinom i NATO-om u pisanom odgovoru koji je danas dostavljen Moskvi, preneo je AP. Odgovor u sredu Rusiji jasno pokazuje da SAD ostaju pri svojim principima, poručio je Blinken.

- Neću ulaziti u detalje dokumenta, ali mogu reći da se naglašava ono što smo javno govorili u proteklih nekoliko sedmica, a to je da održavamo princip otvorenih vrata u NATO. Tu nema, niti će biti promena - naglasio je Blinken.

Rusija je zahtevala garancije da NATO nikada neće prihvatiti Ukrajinu i druge bivše sovjetske nacije u članstvo i da će alijansa ukinuti raspoređivanje trupa u drugim zemljama bivšeg sovjetskog bloka, navodi AP.

Stoltenberg: Pozivamo Rusiju da odmah deeskalira situaciju

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je večeras Rusiju da bez odlaganja deeskalira situaciju na granici sa Ukrajinom.

Tokom onlajn konferencije za novinare koja je prenošena uživo na sajtu NATO, Stoltenberg je rekao da Rusija planira da na to područje pošalje dodatne snage, upozorivši da su ruski vojnici raspoređeni i u Belorusiji.

On je rekao da Rusija nastavlja da gomila svoje vojne trupe nadomak Ukrajine, navodeći da u je ovom trenutku duž granice sa tom susednom zemljom raspoređeno više od 100 hiljada ruskih vojnika.

NATO smatra da sve nesuglasice i sporna pitanja moraju biti rešavani dijalogom i diplomatskim pristupom, a ne kroz primenu sile ili pretnju primenom sile, poručio je Stoltenberg.

Članice NATO su se saglasile danas sa SAD o pismenom predlogu Rusiji u kojem se konstatuje da je Rusija prekinula diplomatske odnose sa Alijansom, ali se Rusija i poziva se na ponovno uspostavljanje diplomatskih predsavništava u Moskvi i Briselu.

- Predložili smo i uspostavljanje vojnih predstavništava između Rusije i NATO kako bi se obezbedila transparentnost i smanjili rizici, ali i otvaranje hitne direktne linije za rešavanje urgentnih situacija ukoliko se budu dogodile. Spremni smo da saslušamo šta zabrinjava Rusiju, ali želimo da utvrdimo kako da se ojačaju fundamentalni pricipi evropske bezbednosti iza kojih svi stojimo - rekao je Stoltenberg.

On je ukazao da Rusija mora da povuče svoje snage iz Ukrajine, Gruzije i Moldavije gde su raspoređene bez saglasnosti tih država i istakao da je veoma značajno da se smanji rizik od sukoba, uvede kontrola naoružanja i poveća stepen transparentnosti u odnosima Rusije i NATO.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

- Samo ukoliko se svi budu angažovali na ovim pricipima moćićemo da obezbedimo bezbednost za sve - rekao je Stoltenberg i istakao da je NATO odbrambena organizacija koja neće prihvatiti uhgrožavanje bezbednosti bilo koje od svojih članica.

Bonus video:

08:29

MINISTARKA MAJA GOJKOVIĆ O PRIPREMI ATENTATA NA PREDSEDNIKA: Iza groznog plana stoje krupne kriminalne zverke

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.