POBUNJENICI UHAPSILI PREDSEDNIKA BURKINE FASO! Opšti haos u zemlji, pucnjava na sve strane
Roh Kabore, Foto: Profimedia

hapšenje

POBUNJENICI UHAPSILI PREDSEDNIKA BURKINE FASO! Opšti haos u zemlji, pucnjava na sve strane

General Simpore je pozvao ljude da nastave sa svojim normalnim aktivnostima, navodeći da će vlada objaviti dalje informacije u dogledno vreme

Objavljeno:

Predsednika Burkine Faso Roha Kabora uhapsili su pobunjeni vojnici, tvrde dva bezbednosna izvora i jedan zapadnoafički diplomata.

Takav razvoj događaja usledio je posle intenzivne pucnjave koja se u čula oko njegove rezidencije u glavnom gradu Uagaduguu, prenosi agencija Rojters.

Pucnjava se čula i u nekoliko kasarni u Uagaduguu, a vojnici su zahtevali smene vojnih šefova i više sredstava za borbu protiv militantnih islamista, javlja BBC.

Stotine ljudi izašlo je na ulice u znak podrške trupama, primoravajući vlasti da uvedu noćni policijski čas.

Demonstranti koji pružaju podršku vojnicima zapalili su sedište vladajuće stranke, a čuli su se pucnji i u vojnim kampovima na zapadu i jugu prestonice, kao i u vazdušnoj bazi u blizini glavnog aerodroma.

Vlada je, pak, saopštila da je kriza obuzdana i odbacila je glašine o novom pokušaju državnog udara, nešto više od nedelju dana nakon što je 11 vojnika privedeno zbog planiranja puča.

U televizijskom obraćanju naciji, ministar odbrane Bartelemi Simpore je izjavio da je bilo “lokalizovanih, ograničenih” incidenata “u nekoliko kasarni”, i da nijedna od “republičkih institucija” nije bila meta.

General Simpore je pozvao ljude da nastave sa svojim normalnim aktivnostima, navodeći da će vlada objaviti dalje informacije u dogledno vreme.

Lokacija predsednika Roha Kaborea je medjutim nejasna, ali ministar odbrane je demantovao glasine koje kruže društvenim mrežama da je on uhapšen. Kabore, bivši bankar i premijer, postao je predsednik nakon pobede na izborima 2015. godine.

Najnovija dešavanja su, kako ocenjuje BBC, najsvežiji signal rastućeg nezadovoljstva vladom predsednika Roha Kaborea zbog njenog neuspeha da uguši islamističku pobunu koja je devastirala tu zapadnoafričku državu od 2015. godine.

Bonus video:

03:52

Davor se zaigrao i tako ostavio Kristinu potpuno zatečenu: LJUBOMORNA SAM KAO PAS

(Espreso/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.