UKINUT KARANTIN U JEDNOM KINESKOM GRADU! Okončano jednomesečno zaključavanje
Kina, Foto: Profimedia

konačno

UKINUT KARANTIN U JEDNOM KINESKOM GRADU! Okončano jednomesečno zaključavanje

Juče su stanovnici kvarta Fengtaj čekali u redovima po snegu i hladnom vremenu da se testiraju

Objavljeno:

Kineske vlasti ukinule su danas jednomesečno zaključavanje u severnom gradu Sijanu i njegovih 13 miliona stanovnika uvedeno radi suzbijanja kovida-19.

Dan ranije ponovo su pokrenuti komercijalni letovi iz tog grada. Sijan je bio primer strategije nulte tolerancije prema kovidu-19 koja podrazumeva zatvaranje, putne restrikcije i masovno testiranje kada se pronađe jedan slučaj zaraze.

1 / 3 Foto: Profimedia

Sijan se nalazi oko 1.000 kilometara jugozapadno od Pekinga gde Olimpijske igre počinju 4. februara. Pristup gradu prekinut je 22. decembra posle pronalaska žarišta pripisanog delta soju korona virusa.

U međuvremenu dva miliona stanovnika jednog kvarta u Pekingu dobilo je naređenje da se testira posle niza prijavljenih infekcija.

Vlada je naložila ljudima u kvartovima glavnog grada Kine koji se smatraju da su pod visokim rizokom od infekcije da ne napuštaju grad . Tada je bilo registrovano 25 slučaja zaraze u kvartu Fengtai i još 14 slučajeva na drugim mestima.

Juče su stanovnici kvarta Fengtaj čekali u redovima po snegu i hladnom vremenu da se testiraju.

Zimska olimpijada održaće se uz strogu kontrolu kojom će se izolovati sportisti i osoblje, novinari i zvaničnici od spoljneg sveta. Sportisti moraju biti vakcinisani ili ići u karantin po dolasku u Kinu.

Zbog drugih žarišta vlada je uvela zabrane putovanja za stanovnike više gradova uključujući luku Tijandžin, koja je na oko sat od Pekinga.

Smatra se da su ovi strogi propisi doprineli da se izbegne veliko širenje zaraze u zemlji i Kina je prijavila relativno malo slučajeva visoko zaraznog omikron soja virusa.

Kina je danas prijavila samo 18 novih slučajeva lokalne zaraze virusom, uključujući šest u Pekingu. U zemlji je trenutno prijavljeno 2.754 slučajeva zaraze a ukupno je zabeleženo 105.660 slučajeva kovida-19, i 4.636 umrlih.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.