SAUDIJSKA AVIJACIJA UNIŠTILA HELIKOPTER MI-35! Objavljen snimak napada na HUTE (VIDEO)
Napad, Foto: Twitter printscreen

napad

SAUDIJSKA AVIJACIJA UNIŠTILA HELIKOPTER MI-35! Objavljen snimak napada na HUTE (VIDEO)

Prošle godine bilo je nekoliko izveštaja o napadu helikoptera Huta na snage koje podržava Saudijska Arabija u Maribu

Objavljeno:

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom je objavila da je uništila jurišni helikopter Huta u centralnoj jemenskoj provinciji Marib. Ratni avion koalicije gađao je helikopter koji je nedavno prebačen sa aerodroma jemenske prestonice Sane koju drže Huti u južni Marib. Koalicija je objavila snimak koji pokazuje precizan vazdušni napad.

Udarni helikopter je verovatno bio Mi-24/35 sovjetske proizvodnje. Nekadašnje jemensko vazduhoplovstvo imalo je oko 24 helikoptera ovog tipa. Svi helikopteri koji su završili u rukama Huta posle pobune grupe 2014. oštećeni su u udarima koalicije u Jemenu. Huti su očigledno uspeli da ožive bar jedan od zaplenjenih Mi-24/35.

Prošle godine bilo je nekoliko izveštaja o napadu helikoptera Huta na snage koje podržava Saudijska Arabija u Maribu. Tada ni Huti, ni koalicija predvođena Saudijskom Arabijom to nisu potvrdili ili demantovali. Međutim, sada znamo da su ovi izveštaji verovatno bili tačni.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i njeni zastupnici sada se spremaju da pokrenu ofanzivu velikih razmera kako bi potisnuli Hute iz Mariba. Prošle godine, grupa je ostvarila značajne dobitke u pokrajini i uspela da stigne do periferije glavnog grada pokrajine. Između 13. i 14. januara, koalicioni ratni avioni izveli su 36 vazdušnih napada na Hute u Maribu.

Koalicija tvrdi da je u vazdušnim napadima ubijeno 250 boraca Huta i da su uništena 22 vojna vozila grupe.

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.