PRINC ENRDJU OSTAO BEZ TITULA! Pored njega još članova KRALJEVSKE PORODICE zatekla ista sudbina
Kraljica Elizabeta, Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

užas

PRINC ENRDJU OSTAO BEZ TITULA! Pored njega još članova KRALJEVSKE PORODICE zatekla ista sudbina

Princ Hari, kraljičin unuk i njegova supruga Amerikanka Megan, napustili su kraljevske dužnosti u januaru 2020

Objavljeno:

Britanskom princu Endrjuu, sinu kraljice Elizabete, oduzete su sve vojne titule i nikada se više neće vratiti kraljevskim dužnostima zbog optužbi za seksualno zlostavljanje koje su pokrenute protiv njega.

Ovaj potez označava naglo uklanjanje iz zvaničnog kraljevskog života i pokušaj da se kraljevska porodica udalji od Endrjua, prenosi Independent.

Međutim, Vojvoda od Jorka nije prvi član kraljevske porodice koji je izgubio zvaničnu ulogu i titule.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Princ Hari, kraljičin unuk i njegova supruga Amerikanka Megan, napustili su kraljevske dužnosti u januaru 2020. kako bi napravili nove karijere u Los Anđelesu.

U tom procesu, i njima su oduzeta sva pokroviteljstva, titule "Njegovo i Njeno Kraljevsko Visočanstvo", a Hari je takođe izgubio svoje vojne uloge.

Bakingemska palata je tada saopštila da bi novi aranžman značio da će par "morati da se povuče sa kraljevskih dužnosti, uključujući zvanična vojna imenovanja" i da više neće primati javna sredstva za kraljevske dužnosti.

Postali su poznati kao Vojvoda i Vojvotkinja od Saseksa.

Oni više ne koriste svoje titule "Njegovo i Njeno Kraljevsko Visočanstvo", ali su ih zadržali i Hari, koji je rođen kao princ od Velsa, ostaje princ.

Pored toga, Hari je izgubio poziciju generala kapetana kraljevskih marinaca - titulu koju je nasledio od svog dede princa Filipa, vojvode od Edinburga - i odrekao se svih svojih počasnih vojnih titula.

Princeza Dajana, majka prinčeva Vilijama i Harija, takođe je izgubila titulu "Njeno Kraljevsko Visočanstvo" kada je završen razvod sa princom Čarlsom 1996, godinu dana pre nego što je poginula.

Dalje u kraljevskoj istoriji, kada se kralj Edvard VIII odrekao prestola 1936. godine da bi se oženio Amerikankom Volis Simpson, koja je bila razvedena, dobio je titulu vojvoda od Vindzora.

Volis i Edvard postali su ljubavnici 1934, a Edvard je nasledio Džordža V u januaru 1936. Vlada i kruna su odbili njegovu veridbu sa Volis jer engleska crkva u to vreme nije dozvoljavala razvedenim ljudima da se ponovo venčaju u crkvi.

Kralj Edvard je vladao britanskim carstvom 324 dana i odrekao se prestola u decembru 1936, da bi bio sa Volis.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.