GASPROM OBORIO SVETSKI REKORD: FASCINANTNO!
Ilustracija, Foto: Profimedia

rekord u isporuci gasa na dnevnom nivou iz Rusije u Kinu

GASPROM OBORIO SVETSKI REKORD: FASCINANTNO!

Gasovod "Snaga Sibira" je najveći sistem za transport gasa na istok iz Rusije, koja gasom snabdeva ruske potrošače na Dalekom istoku i Kinu

Objavljeno:

Gasprom je 23. decembra postavio istorijski rekord u dnevnim isporukama ruskog gasa Kini preko gasovoda "Snaga Sibira", saopštila je ta kompanija danas.

"Gasprom je postavio 23. decembra istorijski rekord u isporuci gasa na dnevnom nivou iz Rusije u Kinu", navodi se u saopštenju kompanije, u kojem se istovremeno ističe da se isporuke gasa potrošačima u Evropi odvijaju u potpunosti u skladu sa aktuelnim ugovornim obavezama, prenosi Tas s.

Generalni direktor Gasproma Aleksej Miler rekao je ranije da su od novembra isporuke gasa Kini preko gasovoda "Snaga Sibira" premašile dnevne ugovorne obaveze prema kineskim partnerima za više od 30 posto.

Gasovod "Snaga Sibira" je najveći sistem za transport gasa na istok iz Rusije, koja gasom snabdeva ruske potrošače na Dalekom istoku i Kinu.

Izvozni kapacitet gasovoda je 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje i očekuje se da će pun kapacitet biti dostignut 2025. godine.

Prve isporuke ruskog gasa Kini preko tog gasovoda pocele su u decembru 2019, prema 30-godišnjem ugovoru koji su potpisali Gasprom i kineski CNPC još 2014. godine u vrednosti 400 milijardi dolara.

Gasprom je 2020. godine isporučio Kini 4,1 milijardu kubnih metara gasa preko cevovoda "Snaga Sibira" sa Čajandinskog polja.

U 2021. godini, isporuke gasovodom "Snage Sibira" nastavljaju da rastu i redovno premašuju dnevne ugovorne obaveze, naveo je ruski gasni holding.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.