UMRO JE VELIKI ČOVEK, UPRAVO JE SAOPŠTENO!
Edvard Vilson, Foto: Printscreen/Youtube/ PBS NewsHour

crne vesti

UMRO JE VELIKI ČOVEK, UPRAVO JE SAOPŠTENO!

Profesor univerziteta Harvard i dobitnik dve Pulicerove nagrade umro je juče u Barlingtonu, u saveznoj državi Masačusets, saopštila je danas Fondacija za biodiverzitet E.O. Vilson

Objavljeno:

Američki biolog Edvard Vilson, poznat po teoriji o povezanosti ljudskog ponašanja i genetike, umro je u 93. godini.

Profesor univerziteta Harvard i dobitnik dve Pulicerove nagrade umro je juče u Barlingtonu, u saveznoj državi Masačusets, saopštila je danas Fondacija za biodiverzitet E.O. Vilson.

Pažnju javnosti je prvi put privukao knjigom "Sociobiologija: Nova sinteza" iz 1975. godine, u kojoj je izneo dokaze koji ukazuju na vezu izmedju ljudskog ponašanja i genetike.

Rad je izazvao buru medju aktivistima i profesorima koji su Vilsonove teorije sociobiologije izjednačili sa seksizmom, rasizmom i nacizmom.

Prvu Pulicerovu nagradu dobio je 1979. godine, za knjigu "O ljudskoj prirodi", a drugu 1991. za delo "Mravi", čiji je koautor.

Vilson je kasnije promovisao značaj očuvanja različitih vrsta i ekosistema, upozoravajući na njihovo propadanje.

Govorio je da manje od deset odsto vrsta na Zemlji ima naučna imena i da je to čini "i dalje pretežno neistraženom planetom".

Predsednik Upravnog odbora Fondacije za biodiverzitet Dejvid Prend rekao je da se Vilsonov uticaj "proteže na sve aspekte društva", navodeći da je bio "pravi vizionar sa jedinstvenom sposobnošću da inspiriše i da pokreće".

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.