LIRA PREKINULA PETODNEVNI RAST, OPET PADA! Turci ne veruju u monetarnu politiku
Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA/STR

NACIONALNA VALUTA

LIRA PREKINULA PETODNEVNI RAST, OPET PADA! Turci ne veruju u monetarnu politiku

S najnovijim slabljenjem vrednosti, lira je u gubitku od peko 34 procenta prema dolaru od početka ove godine, što je najveća deprecijacija među valutama tržišta u razvoju tokom 2021

Objavljeno:

Turska lira je prekinula petodnevni rast, dovodeći u pitanje vladina uveravanja da je nacionalna valuta na putu stabilizacije nakon najavljenih državnih mera za zaustavljanje njenog kolapsa.

Nacionalna valuta Turske je trenutno u padu za 6,2 posto i trguje se na nivou od 11,3399 za dolar na berzi u Istanbulu u 13:42 časova po lokalnom vremenu, nakon što je jutros na otvaranju potonula na 11,5831 lira za dolar.

S najnovijim slabljenjem vrednosti, lira je u gubitku od peko 34 procenta prema dolaru od početka ove godine, što je najveća deprecijacija među valutama tržišta u razvoju tokom 2021.

Današnje slabljenje lire usledilo je uprkos izjavama predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana u petak da će se nacionalna valuta „postepeno“ stabilizovati posle donošenja mere za njeno jačanje, koje obuhvataju i zaštitu vlasnika štednih bankarskih depozita u lirama.

1 / 5 Foto: Profimedia

Podaci turske centralne banke pokazuju da su monetarne vlasti snažno intervenisale na deviznom tržištu, što je dovelo do rasta vrednosti lire prošle nedelje od 54 odsto, čime je načinila zaokret nakon gubitka od 15 procenata nedelju dana ranije.

Erdoganove prošlonedelje izjave nagovestile su nameru vlade da uspostavi kurs ispod nivoa od devet lira za dolar, kaže Aksoj.

Ipak, Turci nastavljaju da kupuju devize uprkos zvaničnim uveravanjima, dodaje on.

Centralna banka Turske je od septembra smanjila referentnu kamatu za 500 baznih poena na 14 posto, uprkos inflaciji koja je porasla na više od 21 odsto. Očekuje se da će rast potrošačkih cena sledeće godine premašiti 30 procenata, delom zbog pada vrednosti lire, prema predviđanju ekonomista.

Glavni indeks Istanbulske berze BIST 100 jutros je u plusu za 2,6 posto.

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.