ŠTA MOŽETE KUPITI U TURSKOJ ZA 200 EVRA? Sunovrat nacionalne valute napravio OGROMNE promene
Redžep Tajip Erdogan, Foto: ap

VIŠESTRUKI PAD LIRE

ŠTA MOŽETE KUPITI U TURSKOJ ZA 200 EVRA? Sunovrat nacionalne valute napravio OGROMNE promene

Sa svakim padom vrednosti lire, kupci sa stranim valutama u džepovima imaju veću kupovnu moć, tj. njima je sve jeftinije

Objavljeno:

Turska nacionalna valuta je ove godine u više navrata gubila vrednost u dvocifrenim stopama. Ovogodišnjem višestrukom padu lire redom su doprinosile negativne reakcije tržišta na česte Erdoganove smene guvernera centralne banke, kao i njegovo konstantno odbijanje da pooštri monetarnu politiku Turske.

Nedavno najavljene nove mere Turskih vlasti, vezane za depozite građana položenih u domaćoj valuti od uticaja fluktuacija na deviznom tržištu, uspele su da u rekordnom roku, za manje od 24 sata, povrate oko 35 odsto vrednosti turske lire, ali to ne pokriva ukupan gubitak. Dovoljno je da pogledamo kurs ovih dana, nakon naglog oporavka, i onaj od pre godinu dana. Pre godinu dana za jedan američki dolar bilo moguće dobiti oko 7,65 lira, a po današnjem kursu, za jednan američki dolar u menjačnicama dobijete oko 14 lira.

Dok sa jedne strane, tamošnjem stanovništvu propadaju kućni budžeti i primanja, toliko svi koji u Tursku dolaze "sa strane" ovim razvojem događaja još i dobro prolaze. Sa svakim padom vrednosti lire, kupci sa stranim valutama u džepovima imaju veću kupovnu moć, tj. njima je sve jeftinije. Paralelno sa tim, inflacija u Turskoj se prošlog meseca podigla preko 20 odsto.

Dakle, omiljena turska roba (zlato, koža, začini, garderoba itd.), i sve ostale potrošačke cene su za razliku od prošle godine veće u odnosu na prošlu godinu.

Na primer, gram četrnaestokaratnog zlata je, prema cenama na sajtu goldprice, trenutno oko 51 evro (50,9 evra). Poređenja radi prošle godine je gram zlata bio 29,8 evra. Ipak, kako je stopa slabljenja lire veća od stope inflacije, turisti su za tu razliku ekonomski moćniji, te se kupovina popularne turske robe sada više isplati nego pre godinu dana.

Takođe, i uvoz robe iz Turske je posledično skuplji. Na udaru ovog rasta cena, u Srbiji najviše će se naći materijali koji se koriste u tekstilnoj industriji kao što su pamuk i koža, ali i građevinski materijal i mnoge druge sirovine u različitim delatnostima.

Redžep Tajip Erdogan
foto: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT

Obaranje kursa zarad stabilnosti privrede

Stručnjaci ističu da destabilizacija kursa tj. njegovo kontinuirano obaranje može i da se posmatra kao Erdoganovo manipulisanje ne bi li se stabilizovala čitava privreda.

- Sa jedne strane možete da povećate devizni priliv, ali tako utičete na inflatorna kretanja. Kako dolazi zima, njima opadaju prihodi. Takođe sada imamo i problem spoljašnjih uticaja, kriza lanaca snabdevanja i kriza u energetici. Turska će opet pokušati korišćenjem kursa da održi inflaciju, kaže za "Blic Biznis" konsultant u okviru Mreže za poslovnu podršku, Dragoljub Rajić.

1 / 6 Foto: Profimedia

Brz oporavak usled novih mera vlade

Jučerašnja trgovina lirom na valutnim tržištima se završila sa rastom vrednosti turske nacionalne valute od preko 20 odsto, da bi se taj rast danas nastavio za oko 15 odsto.

Glavni razlog za ovako nagli oporavak lire je predstavljanje novih mera predsednika Redžepa Tajipa Erdogana vezanih za garantovanje depozita položenih u domaćoj valuti od uticaja fluktuacija na deviznom tržištu. On je u toku jučerašnjeg dana, predstavio niz mera kojima bi Turcima trebalo da ublaži udar koji je izazvao pad vrednosti te valute, kao i kojima bi se podstakla veća štednja u lirama umesto u dolarima.

Naime, vlada Turske je obećala da će štedišama kompenzovati razliku gubitka vrednosti njihovih depozita u odnosu na dolarske depozite.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.