ERDOGAN NE BRINE: "I ranije sam smanjio inflaciju na 4 odsto, mogu to ponovo da uradim!"
Erdogan, Foto: Profimedia

STRUČNJACI SMATRAJU NJEGOV POTEZ SUMANUTIM

ERDOGAN NE BRINE: "I ranije sam smanjio inflaciju na 4 odsto, mogu to ponovo da uradim!"

Mnogi Turci smatraju da povećanje minimalne zarade od 50 odsto neće biti dovoljno. Očekuje se i da bi povećanje moglo dovesti do inflacije potrošačkih cena od 3,5 do 10 odsto

Objavljeno: 21:36h

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je već ranije smanjio inflaciju u Turskoj na oko četiri odsto i kaže da će to opet učiniti uskoro, dok je godišnji rast cena za više od 21 odsto zahvaljujući njegovom pritisku za smanjenje kamatnih stopa koje je uzrokovalo pad lire.

Erdogan tvrdi da je nova politika zasnovana na niskim kamatama deo uspešnog "rata za ekonomsku nezavisnost", ali većina ekonomskih stručnjaka taj potez naziva sumanutim, pa predviđaju inflaciju od preko 30 odsto sledeće godine.

Lira je u petak dostigla rekordno nisku vrednost od skoro 17 lira za jedan američki dolar nakon što su izraženi strahovi od inflatorne spirale. Kako trenutno stvari stoje, lira je ove godine izgubila 55 odsto vrednosti, a 37 odsto te vrednosti izgubljeno je u poslednjih 30 dana.

Na sastanku sa mladima iz Afrike emitovanom u nedelju, Erdogan je ponovio svoj neortodoksni stav da kamatne stope izazivaju rast cena, dodajući da se nada da će inflacija uskoro pasti.

"Pre ili kasnije ćemo smanjiti inflaciju kao što sam učinio kada sam došao na vlast. Neću dozvoliti da moji građani, moj narod, budu slomljeni pod kamatnim stopama", rekao je Erdogan.

Inflacija u Turskoj je pala na četiri procenta u 2011, pre nego što je postepeno porasla od 2017. U novembru je porasla za 3,5 odsto, na 21,3 procenta godišnje.

Mnogi Turci smatraju da povećanje minimalne zarade od 50 odsto neće biti dovoljno. Očekuje se i da bi povećanje moglo dovesti do inflacije potrošačkih cena od 3,5 do 10 odsto.

Sve više kritika

Najveća turska poslovna grupa TUSIAD pozvala je u subotu vladu da napusti politiku niskih stopa i vrati se "pravilima ekonomske nauke".

Opozicione stranke optužile su Erdogana da je izazvao jednu od najvećih valutnih kriza u Turskoj i pozvale na prevremene izbore, dok nekoliko anketa pokazuje da je podrška predsedniku i vladajućoj AK Partiji na najnižem nivou poslednjih godina.

Numan Kurtulmus, Erdoganov zamenik u stranci AK, rekao je da vlada pokušava da reši ekonomske probleme, ali je dodao da neće odustati od nove politike.

Izbori će biti održani sredinom 2023. godine. Erdogan, koji je na vlasti već 20 godina, tvrdi da vanrednih izbora neće biti.

Hiljade ljudi protestovalo je ovog vikenda u Istanbulu i gradu Dijarbakiru na jugoistoku zemlje zbog povećanja troškova života.

Neke trajektne linije za i iz Istanbula obustavljene su u nedelju zbog neodrživih cena poslovanja uzrokovanih padom lire, saopštili su operateri.

(Espreso / Juutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.