JULIJA LAPUTINA ISTAKLA DA JE MOGUĆ TREĆI SVETSKI RAT: Ukrajinska ministarka pomenula i SRBIJU
Julija Laputina, Foto: Profimedia

zemlja spremna da se brani

JULIJA LAPUTINA ISTAKLA DA JE MOGUĆ TREĆI SVETSKI RAT: Ukrajinska ministarka pomenula i SRBIJU

Ovo – širenje rata u slučaju ruske invazije na Ukrajinu – biće mnogo šire od Ukrajine - poručila je minitarka

Objavljeno:

Julija Laputina, ukrajinska ministarka za pitanja veterana, koja je ranije služila kao najviši oficir u ukrajinskoj tajnoj službi, rekla je za Sky news da je njena zemlja spremna da se brani ako "Moskva krene u novi napad".

Laputina je rekla kako "posledice dalje vojne akcije predsednika Vladimira Putina neće biti obuzdane unutar ukrajinskih granica".

- Ako Rusija izvrši invaziju, znate, treba da vodite računa i o Balkanu. Šta sada Rusi rade u Srbiji - pokušavaju da isprovociraju konflikt na Balkanu - rekla je ona u intervjuu.

- Ali takođe uzimamo u obzir (početak) Trećeg svetskog rata - dodala je.

Upitana da li postoji šansa da invazija dovede do Trećeg svetskog rata, ministarka je rekla: "Da. Da. Jer geopolitika je takva da je to moguć scenario. Dakle… treba da obratimo pažnju na ukrajinsko pitanje zbog bezbednosti kontinenta.

- Ovo – širenje rata u slučaju ruske invazije na Ukrajinu – biće mnogo šire od Ukrajine - poručila je minitarka.

Laputina, koja je dospela do čina general-majora u ukrajinskoj službi bezbednosti SBU, rekla je da bi većina od 400.000 veterana u njenoj naciji – starosti između 20 i oko 60 godina – bila spremna da se bori ako bude potrebno. Mnogi su bili mladi dobrovoljci koji su se prijavili za odbranu zemlje kada su separatisti koje podržava Rusija zauzeli teritoriju na istoku i tokom ruske aneksije Krim 2014.

Upitana da li misli da će Ukrajina moći da se odupre invaziji svog mnogo moćnijeg suseda, general-major Laputina je rekla: "Mislim da će to biti uspešno, jer čak i u slučaju prave vojne invazije, prvi korak… bi možda bi uspešan za agresore. Ali sledeći korak neće biti uspešan jer imamo veoma veliko iskustvo nacionalnog otpora."

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.