NEMAČKA MINISTARKA NAKON RAZGOVORA SA LAVROVIM: "Želimo iskren i otvoren dijalog"
Analena Berbok, Foto: Profimedia

OGLASILA SE

NEMAČKA MINISTARKA NAKON RAZGOVORA SA LAVROVIM: "Želimo iskren i otvoren dijalog"

Ona je nakon telefonskog razgovora sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom navela i da se integritet Kijeva ne sme narušiti

Objavljeno: 20:23h

Nova ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas da će se Rusija suočiti sa "ogromnim posledicama" ukoliko napadne Ukrajinu.

Ona je nakon telefonskog razgovora sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom navela i da se integritet Kijeva ne sme narušiti.

Berbok je pozvala na otvoren i iskren dijalog sa Rusijom o ukrajinskoj krizi, navelo je nemačko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Ovaj razgovor bio je prvi javno objavljeni kontakt između Berlina i Moskve otkako je Olaf Šolc prošle nedelje preuzeo mesto kancelara Nemačke.

"Želimo iskren i otvoren dijalog. Teritorijalni integritet Ukrajine ne sme biti narušen", navelo je nemačko ministarstvo na Tviteru posle razgovora Berbok-Lavrov.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Stokholmu, gde se susrela sa švedskim i norveškim kolegama, Berbok je rekla da bilo koja forma intervencije protiv Ukrajine bi imala ogromne posledice na ruski režim, kako ekonomske, tako i diplomatske.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor u takozvanom normadijskom formatu o rešavanju ukrajinske krize i dodalo da je putovanje bez viza za mlade Ruse takođe bilo deo razgovora, kao i saradnja na polju hidrogena.

U izjavama sa obe strane, dodaje Rojters, nije pomenut planirani gasovod Severni tok 2, koji bi trebalo da šalje gas ka Nemačkoj zaobilazeći Ukrajinu, a koji nije počeo da radi zbog regulatornih prepreka.

Poljska i SAD su zahtevale da se zaustavi gasovod ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, a nova nemačka vlada se nije javno obavezala da će blokirati Severni tok 2.

Ukrajina je optužila Rusiju da je nagomilala oko 100.000 vojnika na granici zbog moguće invazije na istok Ukrajine.

Rusija je negirala da planira bilo kakav napad, ali je optužila Ukrajinu i SAD za destabilišuće ponašanje i tražila je garancije od NATO da se neće širiti na istok.

Lavrov je ponovio taj zahtev tokom razgovora sa Berbok, navelo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Tokom razgovora o aktuelnim temama, ruska strana se fokusirala na potrebu da se našoj zemlji daju bezbednosne garancije u formi pravnih obaveza da se NATO neće širiti na istok i da neće dovlačiti vojnu infrastrukturu na granice Rusije", ističe se u saopštenju ruskog ministarstva.

Pomoćnica američkog državnog sekretara, Keren Donfrajd, susrela se sa vodećim ukrajinskim zvaničnicima danas kako bi dala podršku zbog gomilanja ruske vojske.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.