U TOKU RAZGOVORI O DETALJIMA MOGUĆEG SUSRETA PUTINA I BAJDENA: Lavrov otkrio o kojoj će se temi SIGURNO PRIČATI!
Sergej Lavrov, Foto: EPA

ŠEF RUSKE DIPLOMATIJE

U TOKU RAZGOVORI O DETALJIMA MOGUĆEG SUSRETA PUTINA I BAJDENA: Lavrov otkrio o kojoj će se temi SIGURNO PRIČATI!

Lavrov naglašava da ne smatra da je neophodno stvarati nove formate za rešenje situacije u Ukrajini

Objavljeno:

Moskva i Vašington razgovaraju o detaljima novog sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Džozefa Bajdena tokom kojeg će se dotaći i teme Ukrajine, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Tokom narednog sastanka predsednika razgovaraće se i o drugim pitanjima, a tema Ukrajine će se sigurno pojaviti", izjavio je Lavrov.

On je podsetio da je tokom bilateralnog samita u Ženevi potvrdio svoje poštovanje sporazumu iz Minska, priznanjem potrebe da se ispuni dio kojim se predviđa specijalan status Donbasa.

Prema njegovim rečima, o tome je razgovarano tokom susreta sa zamenikom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland. Lavrov je ukazao na to da je Moskva imala kontakte po pitanju Ukrajine i sa prethodnom administracijom.

Lavrov naglašava da ne smatra da je neophodno stvarati nove formate za rešenje situacije u Ukrajini.

"Imamo Normandijski format, i to je najvažniji mehanizam koji sprovodi sporazume zaključene u sklopu paketa mera iz Minska i kasnije odluke. Tu govorim o Kontakt grupi, gde su Donjeck, Lugansk i Kijev radili direktno uz pomoć OEBS i Ruske Federacije. Sve te dogovore koji su zaključeni u Minsku treba sprovesti u tom formatu", kaže Lavrov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je krajem prošle sedmice izjavio da bi video format bio najpoželjniji za susret Putina i Bajdena, ali da će sve zavisiti od odluka šefova država.

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.