NAJNOVIJI PODACI O OMIKRONU! Oglasila se Svetska zdravstvena organizacija
Omikron, Foto: Profimedia

detalji

NAJNOVIJI PODACI O OMIKRONU! Oglasila se Svetska zdravstvena organizacija

SZO navodi da je omikron soj potvrđen u 63 zemlje i da će, prema preliminarnim pxyokazateljima, nadmašiti delta soj u brzini širenja u svetu

Objavljeno:

Prema preliminarnim podacima, omikron soj korona virusa može da smanji efikasnost vakcina protiv kovid 19, ali je ovaj soj manje opasan od delte, pokazuje danas objavljena informacija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u vezi sa novim sojem korona virusa.

Navodi se da je do sada prikupljen ograničen broj podataka i da nema potvrđenih dokaza o tome koliko su vakcine efikasne protiv omikron soja, prenosi RIA Novosti.

Koronavirus, Korona virus, Korona-virus, Covid 19, Covid-19, Drugi talas, SZO
foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Na osnovu preliminarnih podataka i značajno izmenjenog profila proteina omikron soja može se pretpostaviti da će biti smanjena efikasnost vakcine protiv infekcije i prenosa omikron soja, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, SZO napominje da preliminarni podaci ukazuju da će novi soj biti manje opasan, jer je većina slučajeva bila asimptomatska ili sa blagim do umerenim simptomima.

SZO navodi da je omikron soj potvrđen u 63 zemlje i da će, prema preliminarnim pxyokazateljima, nadmašiti delta soj u brzini širenja u svetu.

U informaciji se dodaje da još nije jasno sa čim je povezano brzo širenje novog soja korona virusa.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media