AUSTRIJA UKINULA LOKDAUN ZA VAKSINISANE! Mere za nevaksinisane i dalje na snazi
ilustracija, Foto: Profimedia

korona u svetu

AUSTRIJA UKINULA LOKDAUN ZA VAKSINISANE! Mere za nevaksinisane i dalje na snazi

Austrijski zvaničnici su naglasili da je za kontrolu virusa neophodna visoka stopa vakcinacije

Objavljeno:

Austrija je ukinula lokdaun za vakcinisane ljude u većini zemlje, tri nedelje nakon što je uvela stroge mere kako bi obuzdala porast broja obolelih od korona virusa.

Pravila, koja se razlikuju u zavisnosti od regiona u zemlji, u velikoj meri dozvoljavaju ponovno otvaranje pozorišta, muzeja i drugih kulturnih i zabavnih objekata u nedelju. Prodavnice će se otvoriti u ponedeljak.

Neki regioni su danas otvorili restorane i hotele, dok će drugi čekati još malo. Kod svih postoji policijski čas u 23 sata za restorane, dok će maske biti obavezne u javnom prevozu, u zatvorenim prostorima i javnim mestima.

Kancelar Karl Nehamer je prošle nedelje nazvao ovaj potez "otvaranjem pojasa", dajući svakom od devet austrijskih regiona mogućnost da olabavi ili pooštri ograničenja na osnovu lokalne situacije.

Za nevakcinisane će i dalje važiti mere lokdauna i moraće da ostanu kod kuće, osim u slučaju nekoliko scepcifičnih razloga, kao što su kupovina namirnica, odlazak kod doktora ili zbog vežbanja.

Od početka uvođenja lokdauna, došlo je do pada u broju novih infekcija. Zemlja je u petak zabeležila 367,5 novih infekcija na 100.000 stanovnika, što je veliki pad od 1.102,4 koliko je bilo prvog dana lokdauna u novembru.

Međutim, broj hospitalizovanih zbog virusa nije imao oštar pad kao broj infekcija. Na intenzivnim negama širom zemlje trenutno se nalazi 567 pacijenata, što je mali pad u odnosu na 572 koliko ih je bilo prvog dana lokdauna, prenosi Guardian.

Austrijski zvaničnici su naglasili da je za kontrolu virusa neophodna visoka stopa vakcinacije. Samo 67,7 posto populacije je u potpunosti vakcinisano, što je relativno niska stopa za zapadnu Evropu, a vlada je uvela mere kako bi izvršila sve veći pritisak na nevakcinisane pojedince da prime vakcinu.

Među tim merama je uvođenje obavezne vakcinacije, koja će stupiti na snagu u februaru za sve stanovnike od 14 i više godina. Oni koji se ne povinuju suočiće se sa kaznama do 3.600 evra.

Desetine hiljada ljudi je proteklih nedelja protestovalo širom zemlje - i protiv lokdauna i obavezne vakcinacije. Policija je rekla da je na protestu u subotu u Beču bilo 44.000 ljudi.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.