BRITANSKI NAUČNICI UPOZORILI: Dve doze vakcine nisu dovoljne da spreče OMIKRON
Ilustracija, Foto: Profimedia

rana analiza slučajeva novih sojeva pokazala

BRITANSKI NAUČNICI UPOZORILI: Dve doze vakcine nisu dovoljne da spreče OMIKRON

Od kada se prvi put pojavila jako mutirana varijanta Omikrona, zabrinutost je bila da će vakcine učiniti manje efikasnim. Naučnici su analizirali podatke iz 581 slučaja Omikrona i hiljada slučajeva Delte kako bi izračunali koliko su vakcine bile efikasne protiv nove varijante

Objavljeno:

Dve doze kovid vakcine nisu dovoljne da spreče da dobijete varijantu Omikrona, upozorili su britanski naučnici.

Rana analiza slučajeva Omikron i Delta u Velikoj Britaniji pokazala je da su vakcine manje efikasne u zaustavljanju nove varijante. Međutim, treća buster doza značajno je povećala zaštitu na oko 75%.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva saopštila je da će vakcine i dalje verovatno pružati dobru zaštitu od teškog kovida koji je zahtevao bolničko lečenje.

Od kada se prvi put pojavila jako mutirana varijanta Omikrona, zabrinutost je bila da će vakcine učiniti manje efikasnim. Naučnici su analizirali podatke iz 581 slučaja Omikrona i hiljada slučajeva Delte kako bi izračunali koliko su vakcine bile efikasne protiv nove varijante.

Omikron
foto: Profimedia

Pokazao je dramatičan pad efikasnosti za vakcinu Oksford-AstraZeneka i značajan pad za dve doze Fajzera. Međutim, treća doza je povećala zaštitu od pojave simptoma kovida na između 70 i 75%.

UKHSA procenjuje da će više od polovine svih slučajeva u zemlji biti Omikronom do sredine decembra i da će, ako se taj rast nastavi nesmanjeno, do kraja meseca biti više od milion infekcija.

Dr Meri Remzi, šef odeljenja za imunizaciju u UKHSA, rekla je: „Ove rane procene treba tretirati sa oprezom, ali one ukazuju da nekoliko meseci nakon drugog uboda postoji veći rizik od zaraze Omikron varijantom u poređenju sa sojem Delta. Očekujemo da će vakcine pokazati veću zaštitu od ozbiljnih komplikacija COVID-19, tako da ako još niste primili prve dve doze, odmah zakažite termin. "

(Espreso / BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.